Microsoft‘un yeni işletim sistemi Windows 11, Haziran ayında resmen tanıtıldı. Yeni tasarımı ve dikkat çeken özellikleri ile Windows deneyimini üst seviyeye çıkarmayı hedefleyen işletim sistemi, Windows Insider programı kapsamında sınırlı sayıda kullanıcı ile buluşmaya başladı.

Yeni tasarımı ile birlikte tamamen farklı bir kimliğe bürünen işletim sistemi, bazı eski Windows özelliklerine de kapıyı tamamen kapattı. Bunlardan en dikkat çekeni ise ilk Windows sürümünden itibaren başarı ile kullanılan klasik başlat menüsü oldu.

Windows 11’de klasik başlat menüsü yasaklandı

Windows 11 işletim sistemi ile birlikte daha önceki sürümlerde kullanılan klasik başlat menüsü kaldırılmıştı. Bunun yerine macOS işletim sisteminde kullanılan Dock‘u andıran bir başlat menüsü getirilmişti. Ancak işletim sistemini test etmek için yükleyen kullanıcılardan bazıları yeni başlat menüsü tasarımından memnun kalmamıştı.

Bunun üzerine internette Windows 10‘da kullanılan klasik başlat menüsünü yeni işletim sistemine getiren bir yöntem keşfedildi. Windows içerisinde yer alan kayıt defterinde bazı değişiklikler yapılarak uygulanan bu yöntem sonrası neredeyse tüm kullanıcılar, klasik başlat menüsünü Windows 11’e getirmeye başladı.

Kısa sürede gündem olan bu durumun ardından Microsoft‘tan kullanıcıları üzecek yeni bir hamle geldi. Şirket, kayıt defteri üzerinde çeşitli değişiklikler yaparak klasik başlat menüsünü Windows 11’e getirme yöntemini tamamen devre dışı bıraktı. Böylece uzun yıllardır kullanılan başlat menüsü yasaklanmış oldu.

Microsoft’un böyle bir hamle yapması bazı kullanıcıları üzerken bazı kullanıcılardan da olumlu tepki aldı. Windows 11 resmi olarak piyasaya sürülmedi, bu nedenle kullanıcıların işletim sisteminin tüm özelliklerini detaylı bir şekilde test etmesi ve potansiyel hataları da şirkete bildirmesi gerekiyor. Bunun üzerine yeni nesil başlat menüsünün aksine klasik başlat menüsünün tercih edilmesi, Windows Insider programında ciddi aksamalara neden oldu.

Microsoft’un bu hamlesi sonrası işletim sisteminin resmi olarak piyasaya sürülmesi durumunda kullanıcıların kayıt defteri üzerinden klasik başlat menüsünü getirmesine izin verip vermeyeceği ise şu an için merak konusu.