Elektrikli araçların yaygınlaşması için şarj istasyonlarının artması kritik önem arz ediyor. Şarj sorunları nedeniyle elektrikli araçlarını satan veya almaktan vazgeçen birçok kişi bulunurken, sürecin iyileştirilmesi için yasal düzenlemeler yapılıyor. Bu kapsamda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan Şarj Hizmeti Yönetmeliği, 2 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı.

Bundan sonraki süreçte şarj istasyonu açmak isteyenlerin şarj ağı işletmeci lisansı alması gerekiyor. EPDK tarafından verilen bu lisans, herhangi bir şekilde devredilemeyecek. Bu lisansa sahip olmak için EPDK tarafından belirlenen şartların yerine getirilmesi ve belgelerle birlikte başvuru yapılması gerekiyor.

EPDK’nın Şarj Hizmeti Yönetmeliği yayımlandı !

Şarj ağı işletmecisi lisansı en fazla 49 yıllığına verilebilirken, lisansın süresi sahibinin talebi üzerine azami süre gözetilmek suretiyle uzatılabilecek. Lisansı alan işletmelerin, 6 ay içinde en az 50 adet şarj ünitesinden ve en az 5 farklı ilçedeki şarj istasyonundan oluşacak şekilde ağını oluşturması gerekiyor.



Şarj ağında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde 5’i ile Karayolları Genel Müdürlüğü‘nün sorumluluğu altında bulunan otoyollar ve devlet yollarında yer alan şarj ünitelerinin en az yüzde 50’sinin DC 50 kW ve üzeri güçteki şarj ünitesi niteliğinde olması zorunlu hale geldi.

Şarj istasyonunun elektrik ihtiyacını karşılamak üzere 12/5/2019 tarihli ve 30772 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisi kurulabiliyor.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 4 ay içerisinde şarj hizmeti sağlayan kişilerin durumlarını bu yönetmeliğe uygun hale getirmesi gerekiyor. Yönetmelikte yer alan tüm detaylara ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.