Bu yazımızda akıllı telefonunuzun pil ömrünü uzatmanız için doğru ve yanlış şeylerden bahsediyor, pil ömrünü artırmak için en güvenli yöntemleri sizlerle paylaşıyoruz.


Akıllı telefonlar hayatımızın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Teknolojinin cebimizde toplandığı telefonların şarjı bittiğinde teknolojik nimetlerden uzak kalıyoruz. Teknolojiyle bu kadar iç içe olduğumuz bir dönemde bu hiç de iyi değil. Batarya performansından memnun olmayanlar için hazırladığımız telefon pil ömrü uzatma rehberinde yapmanız gerekenleri sıraladık.

Bataryanızın düzgün çalıştığından emin olun


Cihazınızda her şey doğru görünse bile yanlış daha derinlerde olabilir. Telefonunuz eskiyse bataryası da doğal olarak eski olacaktır. Akıllı telefonlardaki bataryalar ne kadar çok şarj edilirse o kadar çok zarar görür. Bu yüzden her batarya kaçınılmaz olarak bir gün ömrünü dolduracaktır. Genellikle iki yıldan sonra batarya performansında yüzde 20’lere varan bir düşüş yaşanır. Üst segment telefonlarda bu orandaki bir zarar üç yılda da oluşabilir. Bu yüzden telefonunuz eskiyse yapmanız gereken ilk şey bataryayı değiştirmektir.

Eğer bir iPhone kullanıyorsanız cihazınızın ayarlarındaki “Pil” kısmından pil sağlığının yüzde kaç olduğunu görebilirsiniz. Eğer yüzde 80’e gerilediyse bataryayı değişmek fark ettirecek kadar etki yaratacaktır.

 

Telefon pil ömrü uzatma: GPS’in kapalı olduğundan emin olun


İnsanların sıkça başvurduğu yöntemlerden biri  GPS’i kapatmak oluyor. Gün içinde farkında olmadan bazı uygulamalar GPS’i açıyor olabilir. Bu özellik olmadan çalışamadıkları için mecburen bu izni veriyoruz fakat kapatmayı unutuyoruz. GPS ya da Konum, önemli derecede pil tüketiyor.


 

Evde Wi-Fi, dışarda mobil veri


Bazılarınız telefonun hem Wi-Fi, hem de mobil veri özelliğini açık tutuyor olabilir. Telefonunuzun aynı anda ikisinden birini kullanabilse de dışarı çıktığınızda Wi-Fi açık kalmaya devam eder. Aynı şekilde mobil veri de çoğumuzun ihtiyacının olmadığı MMS’ler için Wi-Fi olsa dahi açık kalır. Bu yüzden iki bağlantı türünden aynı anda yalnızca birini kullanmak iyi bir çözüm olabilir.


 

Ekran parlaklığı


Çoğu insan bu kritik ayarın ne kadar önemli olduğunu bilmiyor. Ekran parlaklığı, pil ömrüne 
çok ciddi boyutta etki eder. Ekran parlaklığını çok fazla yükseltmemek şarjınızın daha uzun gitmesini sağlayacaktır. Üstelik ekran parlaklığını düşük tutmak, ekranınızda oluşabilecek ghost screen gibi sorunların önüne geçecektir.


 

Kalitesiz şarj aletlerine güvenmeyin



Telefonunuz için kutudan çıkan şarj aletini ya da üreticinizin diğer şarj aletlerini kullanmak zorunda değilsiniz. Fakat böyle bir zorunluluk olmadığı için “merdiven altı” diye tabir ettiğimiz kalitesiz ürünleri almayın. Bu hem cihazınızı yavaş ve verimsiz şarj eder, hem de batarya ömrünü normalden fazla etkiler.


 

Telefonunuzu az şarj edin!


Telefon pil ömrü uzatma: 

Kulağa garip gelebilir ama bu bilimsel bir gerçek. Akıllı telefonlardaki bataryalar ne kadar çok şarj edilirse o kadar çok aşınır. Yüzde 0’dan yüzde 100’e şarj etmek batarya ömründen bir döngü eksiltirken, yüzde 0’dan yüzde 80’e şarj etmek bunun çeyreğini eksiltir. Yüzde 80 sizin için yeterli değilse en azından yüzde 90’ı geçirmeyin. Bunu yapmak uzun vadeli bir çözümdür, bataryanızı yeni değiştirdiyseniz ya da yeni bir telefon aldıysanız bu rutine alışmaya çalışın.


 

Karanlık modu kullanın


Son yıllarda uygulama geliştiricilerinin, uygulamalarına karanlık mod eklemek için yarışa girdiğini fark etmişsinizdir. Bunun nedeni AMOLED ekranların siyah pikselleri aydınlatmayarak güç tasarrufu sağlamasıdır. Bu hem daha gerçek siyahlar elde etmenizi, hem de pil tasarrufu sağlamanızı sağlar. Fakat bu yalnızca AMOLED ekranlar için geçerli bir yöntemdir.




 

Gece Şarj Etme 



Genel olarak en çok kullanılan şarj etme sistemi, gece yatağa girerken telefonları şarja bırakmaktır. Aslında bu durum kısa vadede sorun çıkartmaz çünkü telefonlarımız zekidir ancak uzun vadede Li-ion pillerin gözetimsiz şarj edilmemesi öneriliyor.

Telefon tamamen şarj edildiğinde, pildeki elektronik cihazlar, telefonunuza şarj cihazından gelen elektriği durdurmasını söyler. Güç bu süreçte yine de geliyor ancak hiçbir cihazı şarj etmiyor ve duvar prizine geri dönüyor. Telefon açık olduğundan, az da olsa boşalmaya devam edecektir. Batarya, belirli bir oranda düştüğü zaman telefon yeniden şarj etmeye başlıyor. Bu döngü siz sabah telefonu şarj aletinden çıkarana kadar devam ediyor. Bu döngü, uzun vadede bataryaya zarar verebilir ancak telefonlar başlarda bu işi idare etmeye çalışıyorlar. 


 

Kablosuz Şarjlar Pile Zarar Verir mi ?

Her şeyde olduğu gibi kaliteli bir şarj cihazı kullandığınız sürece pilinize zarar gelmeyecektir. Aslında normal tel ile gelen şarjlardan hiçbir farkı yok. Cihazınızın kablosuz yolla aldığı gücü bataryaya aktarması, tel ile aynı olacağından hiçbir fark olmayacaktır. Ancak kablosuz şarj daha verimsiz bir yöntemdir. Kablolu şarja göre çok daha uzun sürecektir.