Türkiye, diğer ülkeleri geride bırakarak kendi teknolojilerini en iyi şekilde üretiyor. Diğer devletler ile yarış halinde olan Türkiye, en iyi teknolojileri üretmek için elinden geleni yapıyor. Dünya basınında yer edinen İHA ve SİHA'lar her geçen gün geliştirilmeye devam ediyor. Durum böyle olunca herkesin aklına "Türkiye’nin toplam İHA-SİHA gücü ne kadar?" sorusu geliyor. Gelin inceleyelim.




İşte Türkiye envanterindeki Akıncı, Anka, Bayraktar, ve Aksungur sayısı!

Bayraktar TB2  ilk uçuşunu ve hizmete girişini 2014 yılı içerisinde yaptı. Ayrıca İHA ve SİHA’larından son 8 yıllık süreç içerisinde 450 adetten fazla üretildi. Bayraktar TB2 geçtiğimiz yıl üretim kapasitesi 3 katına çıkarılarak aylık 20 adete ulaşıldı.

Bayraktar TB2
 
"Bayraktar TB2"

Bu veriler de gösteriyor ki bu sene tahmini olarak 200'den fazla üretim yapılacak. Üstelik sonraki üç yılın üretim hattı rezerve edilmiş durumda. Türkiye’yi saymazsak 28 farklı Asya, Afrika ve Avrupa ülkesine ihracat yapılıyor.

Türkiye envanterindeki Bayraktar TB2 SİHA sayısı da 160-170 arasında. Tabii ki bu sayı yalnızca aktif kullanımda olanlar.

 Bayraktar Akıncı da Baykar tarafından üretiliyor. Bayraktar Akıncı'nın geçtiğimiz yıl boyunca teslimatları yapıldı. Şu ana kadar teslim edilen Bayraktar Akıncı A ve Bayraktar Akıncı B sayısı 20 adet civarında.



TUSAŞ'a kısmına geldiğimizde ise ağırlıklı olarak Anka ve Anka-S alımı yapıldığını görüyoruz. Envanterdeki toplam Anka sayısı ise 40 adet civarında. Ayrıca bir üst sınıf olan Aksungur’un da üretimi devam ediyor. Şu ana kadar bilinen teslim sayısı ise 6 adet.

 Buradaki  sayılar yalnızca açıklanan teslimatlar ve aktif kullanımdaki hava araçları üzerinden hesaplandı. Yani Kısaca Türkiye’nin sahip olduğu yerli İHA-SİHA sayısı 250’nin üzerinde denebilir. 

TUSAŞ Aksungur-Anka

"TUSAŞ Aksungur-Anka"

Bu sene Türkiye envanterine girecek olan (50+ adet siparişi verilen) Bayraktar TB3, ilk uçuşunu yapan Bayraktar Kızılelma ve önümüzdeki aylarda ilk uçuşunu yapacak olan TUSAŞ MİUS gibi sistemlerin de eklenmesiyle 2025’e sonuna kadar tahmini  500+ adete ulaşılabilir.

Not: Burada paylaşmadığımız DİHA, gözcü, süpersonik, kamikaze, insansız helikopter, ve benzeri yüzlerce İHA olduğunu da belirtelim.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!