Google Chrome’da bağlantınız gizli değil hatası, pek çok nedenden kaynaklanan bir hatadır. Bağlantınız gizli değil hatası çözümü ise birkaç adımda sağlanabilir. Hem site sahipleri hem de kullanıcılar için bu sorunun çözümlerini, rehberimizde maddeler halinde bulabilirsiniz.

 

Bağlantınız Gizli Değil Hatası Nedir?

“Bu bağlantı gizli değil”, “Bağlantınız gizli değil”, ve “net::err_cert_authority_invalid” gibi isimlerle de bilinen hata, SSL bağlantı hatasıdır. SSL, bir web sitesine bağlanırken sunucu ile istemci arasındaki trafiğin güvenliğini sağlar. Eğer tarayıcı tarafından SSL çözümlenemezse bu hata ortaya çıkar. Sonuç olarak bu hata ortaya çıktığında siteye sağlıklı bir şekilde erişim sağlayamazsınız.

 

Bağlantınız gizli değil hatası, genel olarak güvenilir olmayan sitelerde karşımıza çıkar. Ancak devlet kurumları sitelerinde de bu hatalara rast gelinebilir. Örneğin ÖSYM veya Wifi KYK sitelerine giriş yaparken de “Bağlantınız gizli değil” hatası alabilirsiniz. Bu hataların da sebebini ve çözümlerini sıralayacağız.

 

bağlantınız gizi değil hatası

Bağlantınız Gizli Değil Hatası Neden Olur?

Bu hatanın pek çok nedeni vardır. En bilineni, süresi dolmuş veya doğru yapılandırılmamış SSL sertifikasıdır. SSL olmayan fakat HTTPs protokolüyle bağlanılan web siteleri de bu hatayı verecektir. Ayrıca bilgisayarınızın saatinin doğru olmaması da bu hatayı almanıza neden olabilir. Bağlantınız gizli değil hatası diğer tüm sebepleri şöyle sıralanabilir:

 

  • Geçersiz SSL sertifikası
  • Wifi ağ hatası
  • Tarayıcı kaynaklı sorunlar (Edge, Firefox, Safari Chrome vs.)
  • İşletim sistemi kaynaklı sorunlar
  • Süresi dolmuş SSL sertifikası
  • SSL olmadığı halde HTTPs yönlendirmesine sahip siteler

 

Yukarıdaki durumlarda “Bağlantınız gizli değil” hatası alabilirsiniz. Bağlantınız gizli değil hatası çözümler ise bu sorunlara göre değişiklik göstermektedir. İlk olarak, kullanıcı tarafında yapılabileceklere göz atalım. Daha sonra, web sitesi sahiplerinin yapabileceklerine bakalım.

 

Bağlantınız Gizli Değil Hatası Çözümü Windows 10

Eğer bir siteyi ziyaret etmek istiyor fakat “Bağlantınız gizli değil” hatası alıyorsanız, aşağıdaki çözümleri sırasıyla kontrol edin.

 

Diğer Siteleri Kontrol Edin

Hatanın siteye özel olup olmadığını kontrol etmek, iyi bir çözüm yöntemidir. Eğer hata sizden kaynaklanmıyorsa diğer sitelere rahatlıkla giriş yapabilirsiniz. Ancak diğer sitelere de giriş yapamıyorsanız sorun muhtemelen cihazınızdan kaynaklıdır.

 

Tarihi Kontrol Edin

Eğer bilgisayarınız veya telefonunuzun saati ilerideyse bu hatayı alabilirsiniz. Bu durumda, saatinizi ayarlamanız sorunu çözebilir. Eğer “Bağlantınız gizli değil” hatası saati düzenlediğiniz halde çözülmediyse bir sonraki adıma geçin.

 

Sayfayı Yenileyin

Nadir durumlarda anlık hatalar olabilir. Bu nedenle saate baktıktan sonra sayfayı yenilemeniz işe yarayabilir. Özellikle o sırada sertifika güncellemesi yapılıyorsa bu hata meydana gelebilir.

 

Herkese Açık Ağ Bağlantısı Kullanmayın

Hava yollarının veya belediyelerin ağ bağlantıları herkese açıktır. Bu durumda HTTP üzerinden ağa bağlanmış olursunuz ve bilgileriniz herkese açık bir ağ üzerinden gönderilir. Sonuç olarak “Bağlantınız gizli değil” hatası alabilirsiniz. Çözüm olarak mobil veriye geçiş yapmanızı öneririz.

 

Gizli Modu Deneyin

bağlantınız gizi değil hatası çözümü


Tarayıcı önbelleği ve çerezleri, bu hataya neden olabilir. Gizli mod sayesinde önbelleğe alınan verileri işe katmadan siteye giriş yapabilirsiniz. Eğer bu sayede siteye giriş yapabiliyorsanız tarayıcı depolama verilerini silmenizi öneririz.

 

Tarayıcı Verilerini Silin

Chome üzerinden bu işlemi şöyle yapabilirsiniz:

 

  • Sağ üstte yer alan üç nokta üst üste simgesinden geçmiş sekmesine tıklayın. (Kısaca: ctrl + h)
  • Geçmiş sayfasında, solda yer alan “Tarama verilerini temizle” butonuna tıklayın.
  • Açılan sekmede, direkt olarak “Verileri temizle” butonuna tıklayın. Diğer ayarlarla uğraşmanıza çok gerek yok.
  • Bu sayede, çerezler ve diğer site verileri ile önbelleğe alınan dosyaları silmiş olursunuz.

 

Yukarıdaki işlemlerden sonra siteye tekrar girmeyi deneyin. “Bağlantınız gizli değil” hatası hala devam ediyorsa bir sonraki aşamaya geçin.

 

Antivirüs Programını Devre Dışı Bırakın

Biliyoruz, her sorunun çözümünde bu öneri mutlaka yer alır. Çünkü antivirüs programları, bilgisayarı adeta kendi himayesi altına alır. Bu durumda bazı güvenlik sertifikaları, antivirüs programı tarafından güvenilmez olarak algılanabilir (Tıpkı diğer her şeyi algıladığı gibi). Eğer bu yöntem de sorununuzu çözmediyse endişelenmeyin. Zira sorun %99 oranında sizden kaynaklanmıyor demektir!

 

Siteye İlerle (Güvenli Değil)

bağlantınız gizi değil hatası çözümü 2023


Eğer hiçbir yöntem işe yaramadıysa bu yöntem işe yarayacaktır. Siteye ilerlemek için şu adımları uygulayın:

 

  • Hata ekranının altında bulunan “Gelişmiş” sekmesine tıklayın.
  • Burada bir uyarı mesajı ile karşılaşacaksınız. Uyarı mesajı, hatanın neden meydana geldiğini söylemektedir. Okumuş gibi yapabilirsiniz.
  • En altta yer alan “xxx sitesine ilerle (güvenli değil) bağlantısına tıklayın.

 

İşte! Artık web sitesini ziyaret edebilirsiniz! Elbette orada (kocaman harflerle olmasa da) “güvenli değil” ibaresi yer almaktadır. Bu ibare şunları hatırlatmalıdır:

 

  • Sitedeki ziyaretiniz boyunca “hiçbir özel veriyi” girmeyin. Şifreler, e-posta adresleri ve kullanıcı adları gibi bilgiler bu verilerin başında gelmektedir. Zira saldırganlar bu bilgileri “daha siz yazmadan” okuyor olacaktır. Böylece tüm verileriniz üçüncü tarafın eline geçer.
  • Sitedeki ziyaretiniz boyunca “hiçbir dosyayı” indirmeyin. Çok masum gibi görünen dosyalar, bir süre sonra “Allah Allah, bu bilgisayar neden yavaşladı” demenize neden olabilir. Çünkü indirdiğiniz dosyalarla beraber sitenizde tonla virüsü de indirmiş olabilirsiniz.
  • Sitedeki ziyaretiniz boyunca “hiçbir linke” tıklamayın. Zira güvenilir olmayan sitelerdeki linkler sakıncalı olabilir. Elbette siteye güveniyorsanız bu uyarıyı çok dikkate almasanız da olur. Fakat site size tekin gelmediyse linklere tıklamayın. Hatta siteye bakıp çıkarsanız daha sağlıklı olur.

 

Bağlantınız Gizli Değil Hatası Çözümü Telefon

bağlantınız gizi değil hatası çözümü telefon


Eğer mobil cihazınızda bu hatayı alıyorsanız, yukarıda bahsettiğimiz adımlardan şunları uygulayın:

 

  • Diğer siteleri kontrol edin.
  • Tarihi kontrol edin.
  • Sayfayı yenileyin.
  • Wifi bağlantısından mobil bağlantıya geçin.
  • Gizli sekmeyi deneyin.
  • Mobil tarayıcı verilerini silin.
  • Siteye ilerleyin.
  • Telefonu yeniden başlatın.

 

Bağlantınız gizli değil hatası çözümü telefon üzerinden bu şekilde yapılmaktadır. Son olarak, bu hatayı alan web sitesi sahiplerine çözümler üretelim.

 

Site Sahipleri İçin Bağlantınız Gizli Değil Hatası Çözümü

Eğer bir web sitesi sahibiyseniz ve sitenizde bu hata karşınıza çıkıyorsa, aşağıdaki adımları uygulayın.

 

Ziyaretçi Çözümlerini Deneyin

İlk olarak, yukarıda yer verilen tüm adımları uygulayın. Zira web sitesi size ait olsa da, siz de bir ziyaretçi konumundasınız. Eğer yukarıdaki adımlardan bir sonuç elde edemediyseniz, sitenizdeki SSL süresi dolmuş veya sertifika yanlış yapılandırılmış olabilir.

 

SSL Bilgilerini Kontrol Edin

Bunu, web sitesi üzerinden veya Cpanel’den yapabilirsiniz. Web sitesi üzerinden yapmak için, URL yanında yer alan “Güvenli değil” bağlantısına tıklayın. Açılan sekmede, sertifika bilgilerini görüntüleyebilirsiniz. Eğer sertifika süresi dolmuşsa yenileme yapmanız gerekir. Ancak süre dolmamışsa, hosting sağlayıcınız tarafında bir sorun olabilir.

 

Tekrar SSL Kurulumu Yapın

Bazı hosting paketlerinde SSL ücretsizdir ve dilediğiniz kadar kurulum yapabilirsiniz. Cpanel üzerinden bu işlemi kısa bir sürede tamamlayabilirsiniz. Bağlantınız gizli değil hatası çözümü için aşağıdaki adımları uygulayın:

 

  • Ürün veya hizmetler sekmesine girin.
  • Yönet kısmına tıklayarak paket ayarlarına göz atın.
  • Burada karşınıza Cpanel veya farklı bir kontrol paneli sekmesi çıkacaktır. Hangisini kullanıyorsanız ona giriş yapın.
  • Cpanel üzerinden devam edelim. Alt kısımlarda, “Güvenlik” sekmesi karşınıza çıkacaktır. Burada, Lets Encrypt SSL veya farklı bir SSL kontrol paneli çıkacaktır. Bunlardan birine tıklayın.
  • Kontrol paneline giriş yaptığınızda, siteler ve sertifikaları karşınıza çıkacaktır. Burada “reinstall” veya “remove” yapabilir ve sonrasında sertifikayı tekrar yükleyebilirsiniz.

 

Yukarıdaki adımları gerçekleştirerek “Bağlantınız gizli değil” hatasını ortadan kaldırabilirsiniz. Ancak hata hala ve hala devam ediyorsa ortada bir sıkıntı var demektir. Bu sıkıntıyı ise sadece uzmanlar çözebilir. Son adıma geçelim.

 

Hosting Firmanızla İletişime Geçin

Eğer tüm çabalara rağmen sorun çözülmediyse, sadece beklemek gerekir. Beklemeden önce, hosting firmanıza durumla ilgili bir ticket yollayabilirsiniz. Eğer ana makineden kaynaklı bir sorun varsa onlar halledecektir. Eğer sorun çok daha farklı bir nedenden kaynaklanıyorsa kendileri bunun tespitini yapacaktır.

 

ÖSYM Bağlantınız Gizli Değil Hatası

Eğer Wifi KYK veya ÖSYM bağlantınız gizli değil hatası alıyorsanız, sorun muhtemelen bu sitelerin geçersiz SSL’e sahip olmalarındandır. Ancak “yine de ilerle” seçeneğine tıklayarak sitelere giriş yapabilirsiniz. Elbette bu bağlantınızın gizli ve güvenli olmadığını söylemek gerekir. ÖSYM bağlantınız gizli değil hatası özellikle 2022 yılı içerisinde sıkça karşılaşılan bir hataydı. Hala zaman zaman bu gibi resmi sitelerin sertifikalarının güncel olmaması, bu sorunları meydana getirebilmektedir. Ancak tekrar edelim: Bu hataların kaynağı (cihaz tarihi doğruysa) siz değilsiniz.

 

Sonuç

Görüldüğü üzere “Bağlantınız gizli değil” hatası pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Bu rehberimizde, hataya neden olan durumları ve hatanın çözümlerini sıraladık. Tüm yöntemleri yaklaşık 10-15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlayabilirsiniz. Eğer tüm yöntemler işe yaramazsa, muhtemelen bir yerde hata yapıyorsunuz demektir. Eğer kendinizden eminseniz, bir süre bekleyerek siteye tekrar girmeyi deneyebilirsiniz.