Windows 10 kurulum, format ve sıfırlama gibi işlemlerin nasıl yapıldığını mı merak ediyorsunuz? Yazımızda bu süreçler hakkında detaylı bilgiyi bulabilir ve bu konular hakkında çeşitli sorularınızın cevaplarına ulaşabilirsiniz.

Bir bilgisayar için işletim sistemi büyük öneme sahip bir öğedir. Zira işletim sistemi ile bilgisayarın donanım ve yazılımlarının çalıştırılması için bir temel sunulmaktadır.

Günümüzde popüler olarak kullanılan bir işletim sistemi olan Windows 10 hakkında “Windows 10 nasıl format atılır?” ve “Windows 10 nasıl kurulur?” gibi sorularınız olabilir. Gelin şimdi Windows 10 format ve yükleme süreçlerini birtakım detaylarıyla inceleyelim.

Hangi Durumlarda Bilgisayara Format Atmak Gerekebilir?



İlk olarak, Windows 10 yükleme ve format konularını incelemeye geçmeden önce, bilgisayara ne zaman format atmak gerekebileceğinden kısaca bahsedelim.

Bilgisayara format atma ihtiyacı duyabileceğiniz pek çok farklı durum olabilir. Örneğin bilgisayarda çok fazla virüs veya benzer sorun olmasından dolayı format atmak isteyebilirsiniz.

Bunun yanı sıra depolama alanının çok az kalması, bilgisayarın yavaşlaması gibi durumlardan ötürü format atma ihtiyacı duyulabilir. Her ne kadar bu tarz sorunlar için tek çözüm format veya sıfırdan yükleme olmasa da bilgisayarda birçok soruna bu şekilde çözüm bulunabilir.

Windows Kurulum ve Format Süreçlerini Öğrenmek Neden Önemli?

Format veya Windows 10 kurulum işlemlerinin neden yapılabileceğinden kısaca bahsettik. Peki bu süreçler hakkında bilgi sahibi olmak neden önemli?

Zaman zaman bilgisayara format atmak veya işletim sistemini sıfırlamak performans açısından faydalı olabilmektedir. Bu işlemi başka birine yaptırmayı tercih edebileceğiniz gibi kendiniz de gerçekleştirmeyi deneyebilirsiniz.

Bilgisayara kendiniz format atarak bu işlemi bedava olarak, evinizin rahatında, hızlı bir biçimde ve başka birinden yardıma ihtiyaç duymadan yapabilirsiniz.

Windows 10 Kurulum Nasıl Yapılır?



Eğer Windows 10 işletim sistemi için kurulum sürecini gerçekleştirmeye hazırsanız bunun için yapılacak işlemlerden bahsetmeye başlayabiliriz. Windows 10 yüklemek için USB veya CD kullanılabilir. Ayrıca Windows 7 veya 8 üzerinden işletim sistemi Windows 10’a yükseltilebilir.

USB ile Windows 10 kurulum yapmak için öncelikle “USB yükleme medyası” oluşturulur. Bunun için Microsoft’un web sitesinde yer alan Windows 10 indirme sayfası kullanılır ve gerekli adımlar izlenilir.

Yükleme medyası oluşturulduktan sonra bilgisayar kapatılır ve USB takılır. Ardından bilgisayar çalıştırılır ve BIOS veya UEFI kısmına gelinir. Bu kısımda bilgisayarın boot sırası yükleme aracı en üstte olacak şekilde değiştirilir, ayarlar kaydedilip bilgisayar yeniden başlatılır. Böylelikle Windows 10 install aracı başlatılmış olur. Gerekli tüm adımlar takip edilerek yükleme işlemi tamamlanır.

Windows 10 Her Bilgisayara Yüklenir Mi?



Yazımızın bir önceki bölümünde bahsettiğimiz gibi, birkaç basit adımda Windows 10 kurulum işlemleri gerçekleştirilebilir. Ancak bunun için öncelikle kurulum işleminin yapılacağı bilgisayarın Windows 10 ile uyumlu olup olmadığı öğrenilmelidir.

Maalesef Windows 10 belirli sistem gereksinimlerine sahip olduğundan dolayı her bilgisayara yüklemek mümkün olmayabilir. Bu sistem gereksinimleri Microsoft’un websitesinde ilgili bölümlerde bulunabilir.

Orijinal Windows 10 Nasıl Yüklenir?

Bir işletim sistemini kullanırken bu sistemin orijinal olması özellikle güvenlik ve gizlilik konuları açısından önemli bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısıyla orijinal Windows 10’un nasıl yükleneceğini merak ediyor olabilirsiniz.

Bunun için Microsoft’tan orijinal bir Windows 10 lisansı satın alabilirsiniz. Ayrıca lisans satın almadan Windows 10 kullanmak için Microsoft’un websitesi üzerinden kurulum dosyalarını indirebilirsiniz.

Windows 10 Nereden İndirilmeli?

Eğer Windows 10 yükleme sürecini gerçekleştirmek istiyorsanız bunun için kurulum dosyalarını nereden indireceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Zira bu işlem için doğru kaynak kullanılmalı ve korsan yazılımlardan uzak durulmalıdır.

Microsoft’un websitesi üzerinden Windows 10 kurulum medyası oluşturmak için gerekli dosyalara ulaşılabilir. Kurulum medyasını oluşturmak için gerekli adımlar da Microsoft’un websitesinde yer almaktadır.

Windows 10 Ücretsiz İndirilir Mi?

Oldukça popüler bir işletim sistemi olan Windows 10’u yüklemeye karar verdiyseniz bunu ücretsiz olarak yapıp yapamayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Zira orijinal Windows 10 lisans fiyatları oldukça yüksek olabilmektedir.

Neyse ki Windows 10 işletim sisteminin ücretsiz olarak kullanımı da mümkündür. Bunun için Microsoft’un sitesi üzerinden gerekli dosyalar indirilip kurulum medyası oluşturulduktan sonra lisans anahtarı girmeden Windows 10 install işlemi yapılabilir. Ancak ücretsiz kullanım ile bazı özelliklerde kısıtlama olabilmektedir.

Windows 10 Format Nasıl Atılır?

Söz konusu bir işletim sistemini yüklemek olduğunda kurulum, format ve sıfırlama gibi terimler karşınıza çıkabilir. Bazen bu terimler aynı süreçler için kullanılsa da işin detayına indiğimizde farklı işlemleri temsil edebilirler.

Windows 10 format atma dediğimizde kimi zaman bu terim kurulum veya sıfırlama gibi işlemler için kullanılmaktadır. İşletim sisteminizi çeşitli sebeplerden dolayı tekrar yüklemeniz gerekirse bunu basitçe bir kurulum ile gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıca daha detaylı bir işlem için öncelikle bilgisayarın sabit diski formatlanarak diskteki veriler silinebilir. Daha sonra Windows 10 işletim sistemi tekrardan yüklenilerek kullanılabilir. Aynı zamanda “temiz kurulum” olarak da bilinen bu süreç Windows 10 format işlemi için kullanılan yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Windows Sıfırlama ile Format Aynı Mı?



Bahsetmiş olduğumuz gibi “Windows 10 format” terimi zaman zaman Windows 10 reset işlemi olarak da bilinen Windows 10 sıfırlama süreci için de kullanılmaktadır. Peki bu Windows sıfırlama ile format aynı şeyler midir?

Temel olarak Windows 10 sıfırlama işlemi, direkt olarak bilgisayarda Ayarlar bölümünden gerçekleştirilen ve tam formata göre daha az kapsamlı olan bir işlemdir. Yani bu iki işlem birbirinden farklıdır ve daha detaylı bir temizleme için format tercih edilir.

Windows 10 Kurulum, Format ve Sıfırlama İpuçları

Eğer bilgisayarınıza format atmak veya Windows 10 kurulum işlemini gerçekleştirmek istiyorsanız, bu konular hakkında dikkat etmek isteyebileceğiniz bazı ipuçları bulunabilir.

İşletim sistemi kurulumu, formatı veya sıfırlaması yaparken yükleme bölümündeki seçenekleri dikkatlice incelemeyi ve size uygun olanları tercih etmeyi unutmayın. Ayrıca kurulum gerçekleştirirken bunu orijinal ve güvenilir bir yükleme aracıyla yaptığınzdan emin olun.

Windows 10 Format Öncesi Dikkat Edilecekler

Eğer Windows 10 format atma işlemini gerçekleştirmeyi planlıyorsanız, önemli tüm dosyalarınızı güvenli bir şekilde yedeklemek isteyebilirsiniz. Çünkü format işlemiyle beraber işletim sistemi ve bilgisayardaki dosyalar silinecektir.

Dosyalarınızın yanı sıra bilgisayarınızda kaydettiğiniz şifreleri ve uygulama seçeneklerinizi de bir kenara not almak da iyi bir seçim olabilir. Ayrıca format atmadan önce bilgisayarınızda yüklü programların da bir listesini oluşturabilirsiniz.

Windows 10 Kurulum veya Format Sonrası İpuçları

Bilgisayara format attıktan veya işletim sisteminin kurulumunu gerçekleştirdikten sonra gizlilik ayarları gibi çeşitli ayarları size uygun bir şekilde yapmayı unutmayın.

Bunun yanı sıra format veya kurulumun ardından birtakım sürücülerin yüklenmesi ve bazı güncellemelerin yapılması da gerekli olabilir. Ayrıca önceden güvenli bir şekilde kopyalanmış verilerin bilgisayara tekrar aktarılması ve istenilen uygulamaların yüklenmesi de atmak isteyebileceğiniz adımlar arasında yer alabilir.



Sonuç

Çeşitli nedenlere bağlı olarak işletim sisteminin yeniden kurulumu veya bilgisayara format atılması gerekebilir. Windows 10 işletim sistemi için bu işlemler birkaç adımda kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

Windows 10 yükleme ve format işlemleri için Microsoft’un kendi sitesinde yayınladığı kurulum dosyalarından yararlanılabilir.

Bu işlemlerin öncesinde bilgisayardaki önemli verileri güvenli bir şekilde yedeklemek isteyebilirsiniz. Ayrıca kurulumun ardından gerekli ayarları ve güncelleştirmeleri yapmayı da ihmal etmeyin.