Amerika Birleşik Devletleri Uzay Kuvvetleri, düşman ülkelerin uydularını ve bu uyduları destekleyen yer istasyonlarını hedef alma amacı güden bir birimi aktif hale getirdi. 11 Ağustos'ta hizmete giren 75. İstihbarat, Gözetleme ve Keşif Filosu (ISRS), ABD Uzay Kuvvetleri'nin düşman uzay yetenekleri hakkında istihbarat sağlamakla görevli Space Delta 7'nin bir parçası olarak faaliyet gösterecek.

ABD Uzay Kuvvetleri, Düşman Uydular İçin Özel Bir Birim Kurdu



Yeni birimin temel görevleri arasında, potansiyel hedeflerin yetenek analizini yapmak, bu hedeflerin yer tespitini gerçekleştirmek ve izlemek yer alıyor. Ayrıca, muhtemelen düşman uydularını, bu uyduları destekleyen yer istasyonlarını ve aralarında iletilen verileri engelleme görevi de bulunacak. 75. ISRS'yi yöneten Yarbay Travis Anderson, "Bu birimin fikri dört yıl önce kâğıt üzerinde şekillenmeye başladı ve muhtemelen daha da uzun bir süredir ABD Hava Kuvvetleri istihbarat subaylarının zihninde yer alıyordu." şeklinde açıklama yaptı.


ABD Uzay Kuvvetleri, açıklamalarına göre 75. ISRS'nin ayrıca "karşı uzay gücü tehditleri" de dahil olmak üzere düşman uzay yeteneklerini analiz edeceğini belirtti. Benzer türde birimler veya sistemler Çin gibi diğer ülkelerde de mevcut. Bu sistemler, yer tabanlı lazerler aracılığıyla uydulardaki optik sensörleri etkisiz hale getirebilen cihazlardan, sinyal karıştırma veya rakip uydu sistemlerine siber saldırı düzenleme yeteneği olan cihazlara kadar geniş bir yelpazede bulunuyor. Küresel askeri operasyonlar giderek daha fazla, navigasyon ve iletişim uyduları, erken uyarı füze izleme sistemleri ve hedefleme sensörleri gibi uzay tabanlı araçlara bağımlı hale geliyor.