Son 17 yılda, Güneş etrafındaki yörüngesinde dönen STEREO-A, benzersiz ve ilgi çekici manzaralarıyla Dünya'ya doğru ilerliyor. Bu uzay aracı, Güneş'in gizemli yüzünü keşfetmeye yönelik heyecan verici bir görevi üstleniyor.

STEREO-A ile Güneş'in Yüzünü Keşfetmek

NASA'nın STEREO-A uzay aracı, 25 Ekim 2006'da başladığı görevinde, Dünya'yı ilk kez geçerek yeni bir aşamaya geçiyor. Bu geçiş, sadece uzay aracının Dünya'ya yaklaşma fırsatı sunmuyor, aynı zamanda diğer NASA görevleriyle de işbirliği içerisinde çalışacak. Bu sayede, astronomlar Güneş'i daha yakından ve detaylı bir şekilde gözlemleme imkanına kavuşacaklar.

STEREO-A ve STEREO-B uzay araçları, Güneş'i çoklu bakış açısıyla görüntüleyen ilk araçlar olarak tarihe geçti. Bu uzay araçları, Güneş'in çeşitli yüzlerini eşsiz bir şekilde yakalayarak bilim insanlarının daha önce göremedikleri detayları gözler önüne serdi. İki uzay aracı daha önce yörüngelerinde 180 derecelik bir ayrılma yaşayarak, Güneş'in tam bir küresel görüntüsünü elde etme fırsatı buldu.

NASA'nın STEREO programından sorumlu Lika Guhathakurta, "Önceden Güneş-Dünya hattına bağımlıydık ve sadece belirli bir perspektiften görebiliyorduk. STEREO sayesinde ise üç boyutlu görüntüleme imkanı bulduk." dedi.

Ne yazık ki, 2014 yılında STEREO-B uzay aracı planlı bir sıfırlama sonrasında iletişimini kaybetti. Bu nedenle STEREO-A tek başına görevine devam etmek zorunda kaldı. STEREO-A, SOHO (Güneş ve Heliosferik Gözlemevi) ve SDO (Güneş Dinamiği Gözlemevi) gibi diğer uzay gözlem araçlarının verileri ile birleştirilerek yeni bilgiler elde edecek.

Bu işbirliği sayesinde Güneş'in çoklu perspektiflerden görüntülenmesi mümkün olacak. Bu, beynimizin iki gözle aldığı görüntüleri birleştirip derinlik algısı oluşturmasıyla benzer bir prensibe dayanıyor. Toplanan veriler sayesinde dünya genelinde Güneş'in 3 boyutlu bir modeli oluşturulacak.