Rusya'nın neredeyse 50 yıl sonra gerçekleştirdiği Ay'a iniş görevi olan Luna-25, Ay yüzeyinin detaylı bir görüntüsünü Dünya'ya iletti. Uzay aracı, Ay'ın yörüngesinde dolaşırken ve Ay'ın güney kutbuna yumuşak bir iniş yapmaya hazırlanırken bu görüntüyü yakaladı. Roscosmos adlı Rus uzay ajansı, bu görüntüyü kısa bir süre önce Telegram platformu üzerinden paylaştı.


Rusya, Ay'ın Güney Kutbuna İlk Kez İniş Yapabilir



Luna-25 aracıyla birlikte Rusya, Ay'ın güney kutbuna iniş yapacak ilk ülke olma yolunda önemli bir adım attı. Ancak bu alanda bir yarış söz konusu. Şu an Hindistan'ın Chandrayaan-3 adlı uzay aracı da Ay'ın yörüngesinde dolaşıyor ve güney kutbuna iniş yapmayı hedefliyor. Rusya, 21 Ağustos'ta iniş yapmayı planlarken Hindistan ise 23 Ağustos'u hedefliyor.

Ay'ın Güney Kutbuna Yönelik Araştırmalar



Ay'ın güney kutbu, bilim insanlarının altında buzlu su cepleri ve gölgeli kraterlerin olduğuna inandığı önemli bir araştırma alanı. Luna-25, Ay'ın yüzeyinin detaylı görüntüsünü yakalamanın yanı sıra Ay'ın güney kutbundaki kraterlerin araştırılmasına da yardımcı olacak. Roscosmos yetkililerine göre "Zeeman" adlı krater bu görüntüde yer alıyor. Kraterin merkezi koordinatları 75 derece güney enlemi ve 135 derece batı boylamına denk geliyor.

Luna-25, 1976'daki Luna-24'ten bu yana gerçekleştirilen ilk Rus Ay inişi olacak. Başarılı bir şekilde devam ederse, araç bir yıl boyunca Ay'ın güney kutbunda buzlu su arayacak ve çeşitli bilimsel araştırmalar gerçekleştirecek. Bu iniş aracı, Ay toprağını analiz etmek, buzlu su bulmak ve Ay'ın ince atmosferini incelemek için lazer kütle spektrometresi dahil olmak üzere sekiz alete sahip.

Ayrıca, NASA'nın Artemis programı, Ay'ın güney kutbuna ulaşmayı ve orada kalıcı bir insan kolonisi kurmayı hedefliyor. Artemis III görevi, 2025 için planlanan ve Apollo 17'den bu yana gerçekleşecek ilk insanlı Ay inişi olacak.

Bu tarz gelişmeler için bizi takip edebilirsiniz. Ayrıca görüşlerinizi yorumlar kısmında belirtmeyi unutmayın.