Dünyanın en baskın arama motoru Google, üstün algoritmalarıyla kullanıcıları kendine çekmeyi başarıyor. Ancak şirketin kullandığı teknolojiler o kadar gelişmiş ki aradığınız şeyi karşınıza çıkartmakla kalmıyor, aynı zamanda neyi aramak isteyebileceğinizi de kestirerek size önerilerde bulunuyor. Arama yaptığınızda yazacağınız cümleyi sanki sizi yıllarca tanıyormuş gibi tamamlıyor. Peki şirket bunu nasıl başarıyor? Google, neyi arayacağınızı nasıl biliyor?

Google'ın Veri Saklama ve İşleme Yetenekleri Şaşırtıyor

Bilgisayarınızda veya mobil cihazınızda Google destekli bir tarayıcı (Chrome, Mozilla veya Edge) kullanıyorsanız, karşınıza çıkan arama çubuğuna aramak istediğiniz şeyi tanımlayan cümleyi yazın. Google size uygun tahminleri arama çubuğunda derhal önerecektir. Bu tahminler elbette rastgele değil. Çünkü Google sizi tanıyor ve neyi aramak isteyebileceğinizi önceden kestirebiliyor.

Peki Google arayacağımız şeyleri nasıl tahmin edebiliyor? Bunu öğrenmek için bir yolculuğa çıkacağız. Teknoloji devi, her alanda faaliyet gösteren servisleriyle modern yüzyılın en değerli hazinesini her saniye topluyor. Günümüzün hazinesi olan veri, Google tarafından özenle işleniyor ve çalışma performansını artırmak için bizlere karşı kullanılıyor.

Bu veriler Google hesabımızla toplanabileceği gibi, IP adreslerimizin daha önceki verilerinden de derlenebilir. Google'ın arayacağımız şeyleri nasıl bildiğini anlamak için ve daha derin bir kavrayışa ulaşmak için mükemmel bir yöntem var. Google Chrome gibi tarayıcımızdan hemen ulaşabileceğimiz ve canlı canlı tanık olabileceğimiz bir yöntem.

Neler olup bittiğini görmek ve Google'ın veri toplama sürecini anlamak için Google Chrome'un çok amaçlı arama çubuğuna "chrome://omnibox/" yazın ve Enter tuşuna basın. Farklı tarayıcılarda değişiklikler görülebilir. Örneğin, Microsoft'un Edge tarayıcısında "edge://omnibox/" yazmanız gerekir. Enter tuşuna bastığınızda küçük bir arama çubuğu ve çeşitli ayarlar yapabileceğiniz sekmeler ile karşılaşacaksınız.

Küçük arama kutusuna karakterleri yazmaya başladığınızda; arama geçmişinize, arama sonuçlarınıza ve yer işaretlerinize dayanarak kesin tahminler görünecek. Sık ziyaret ettiğiniz bir URL'yi yazmaya başlarsanız, tarayıcının size son ne zaman ziyaret ettiğinizi ve ne sıklıkla ziyaret ettiğinizi gösteren daha fazla ayrıntı göstereceğini fark edeceksiniz. Aslında tarayıcınızın ne kadar büyük bir hafızaya sahip olduğunu ve Google'ın bu verileri nasıl sakladığını bizzat görmüş olacaksınız.

Google'ın sizin hakkınızda topladığı verilerin daha fazlasını görmek için farklı tarayıcı adresleri mevcut. Örneğin, "chrome://media-engagement/" yazarsanız, size medya etkileşimi için ziyaret ettiğiniz web sitelerini gösterir. "chrome://predictors/" adresi ise sizi gerçekten şaşırtacaktır. Bu adresi tarayıcınıza yazarsanız, arama yaptığınızda Google'ın size önereceği ve ziyaret etme ihtimalinizin en yüksek olduğu web sitelerini de görebilirsiniz. Böylece Google'ın sizin verilerinizi kullanarak yaptığı analizi gözlerinizle görmüş olursunuz.

21. Yüzyılın hazinesi veridir. Büyük şirketler bu hazineye erişmek ve depolamak için servetler harcıyor. Google'ın veri konusunda dünyadaki en büyük ve en iyi şirketlerden biri olduğu zaten biliniyor. Sizin hakkınızda öğrendikleri her bilgi, size daha iyi bir deneyim sunmaları ve daha fazla gelir elde etmeleri için çok önemlidir.

Bütün şirketler veriyi sever. Ancak Google için veri, vazgeçilmezdir. Google hesabınız veya IP adresinizle sizi belirleyebiliyor. Yaptığınız aramalardan kullandığınız uygulamalara, dinlediğiniz müzik türünden indirdiğiniz uygulamalara kadar sanal dünyadaki neredeyse her hareketinizi geliştirdiği servisler sayesinde takip ediyor. Toplanan bu veriler, bilgiye dönüştürülüp anket çalışmaları gibi çeşitli alanlarda kullanılabiliyor. Örneğin, bu yaz hangi ürünlerin daha fazla sattığı gibi verilere ulaşmak Google için çok kolaydır.

Sizden toplanan veriler sayesinde elde edilen bilgilerle size daha alakalı reklamlar gösterilebilir. İlgili reklamlarla karşılaştığınızda reklamı ziyaret etme ihtimaliniz artacağından Google'ın para kazanma olasılığı da artar. Google sadece reklam gösterimiyle yetinmiyor. Sizi daha iyi tanıyarak aramalarınızı optimize ederek daha verimli bir performans sunmak için de verileri kullanıyor.

Hakkında yazılan paragrafların yetersiz kalacağı bu olgu, üzerine üniversitelerde dersler okutulan "Büyük Veri" kavramının ta kendisidir. Bu noktadan sonra "Google neyi arayacağımızı nasıl biliyor?" sorusunu sormak bile Google şirketini küçümsemektir. Bizi bizden daha iyi tanıyan Google, bu bilgiler ışığında bizlere neyi aramak istediğimizi bile söyleyebilir.