Teknoloji devi Apple, uzun yıllar boyunca şirketin gizli bilgilerini medya mensuplarına aktardığı iddia edilen bir eski çalışana yönelik dava açtı. Amerika Birleşik Devletleri'nde açılan dava, Apple'ın eski bir mühendisinin, henüz piyasaya sürülmemiş iOS özelliklerini ve hizmetlerini köklü haber kuruluşları ile paylaştığını öne sürüyor.

Apple ve iOS Bilgilerini Sızdırdığı İddia Edilen Eski Çalışana Dava Açtı

Dava dosyalarına göre Apple, eski çalışanı Andrew Aude'nin, henüz piyasaya sürülmemiş Apple ürünleri, politikaları ve iş uygulamaları ile ilgili ayrıntıları gazetecilere karşılığında satarak şirketin iç işleyişlerine dair önemli hususları dışarıya sızdırdığını ortaya koyuyor. Wall Street Journal ve The Information gibi saygın haber kuruluşlarıyla iş birliği yapan Aude'nin bu eylemleri, Apple'da önemli sızıntılara yol açtı.

İddialara göre sızıntılar, henüz duyurulmayan Apple uygulamaları hakkında bilgiler, örneğin iOS'ta yayınlanacak Journal uygulamasının ayrıntıları gibi hususları içeriyordu. Ayrıca Apple Vision Pro'nun henüz gelişim aşamalarında olan prototipleri de bu sızıntıların bir parçası olmuş olabilir. Apple, Aude'nin bu bilgileri satarak şirketin itibarına ve finansal çıkarlarına zarar verdiğini ileri sürüyor.

Geçtiğimiz sonbahar, Apple yöneticileri sızıntı olaylarını fark ettikten sonra Aude ile iletişime geçti. Ancak iddiaları reddeden eski geliştirici, daha sonra verdiği bir röportajda bazı sızıntıları onayladı. Ardından, Aude'nin telefonundaki bazı konuşma kayıtlarını sildiği ortaya çıktı.

Apple, eski çalışanının ticari sırları satmaktan sorumlu tutulması için harekete geçti. Şirket, Aude'nin eylemlerinin yeni özellikleri ve ürünleri için önemli bir risk oluşturduğunu belirterek, tazminat talep ediyor. Ayrıca ihlalleri önlemek amacıyla Aude ile imzalanan sözleşmenin ihlal edildiğini düşünüyor.

Andrew Aude ve Apple, iddialarla ilgili şu ana kadar yorumda bulunmadı. Ancak iddiaların kanıtlanması halinde, Aude para cezası veya hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir.