Son dönemlerde, teknolojik gelişmelerin hız kazanmasıyla birlikte yapay zeka alanında çığır açan ilerlemeler yaşanmıştır. Sorularınıza yanıt veren sohbet robotlarından oyun üreten sistemlere, 3D modelleme yazılımlarından doğal afetleri öngören araçlara kadar yapay zeka uygulamaları, günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.

Ancak bu gelişmeler, beraberinde önemli bir sorun getirmiştir: işsizlik. Yapay zeka, günümüzde o kadar gelişmiş bir düzeye ulaşmıştır ki, belirli iş kollarında insan gücüne olan ihtiyaç ortadan kalkmaya başlamıştır. Bu konuda yapılan araştırmalar, söz konusu sorunun önümüzdeki yıllarda daha da belirginleşeceğini ortaya koymaktadır.

Birleşik Krallık'ta İş Gücünün %11'i Tehlike Altında

Kamu Politikası Araştırma Enstitüsü (IPPR) tarafından yayımlanan son rapora göre, yapay zekanın gelişimi, Birleşik Krallık'taki iş gücünün önemli bir bölümünü olumsuz etkileyebilir. Rapor, ülkedeki iş gücünün yaklaşık %11'inin yapay zeka tarafından üstlenilebileceğini tahmin etmektedir. Bu durum, herhangi bir ekonomik büyüme olmaksızın yaklaşık 1,5 milyon kişinin işini kaybetmesi anlamına gelmektedir.

Raporda yer alan bilgilere göre, yapay zekanın yaygınlaşmasıyla birlikte en çok etkilenecek iş pozisyonları arasında veri yönetimi alanları yer almaktadır. Ayrıca, orta ve düşük gelirli çalışanların işsiz kalma riskinin daha yüksek olduğu belirtilmektedir.

Kamu Politikası Araştırma Enstitüsü, geleceğe yönelik önemli bir noktaya da dikkat çekmektedir. Enstitünün öngörülerine göre, üretken yapay zeka sistemlerinin Birleşik Krallık'taki iş gücüne daha fazla entegre edilmesiyle birlikte iş gücünün %59'u, yani yaklaşık 7,9 milyon kişi yapay zeka tarafından yerinden edilebilir.

Yapay zeka teknolojilerinin milyonlarca kişinin işini kaybetmesine yol açacağı düşünülse de, aynı zamanda yeni istihdam alanları yaratmaktadır. Örneğin, yurtdışında birçok yazılım şirketi, ChatGPT benzeri sohbet robotlarını etkin bir şekilde kullanabilecek çalışanlar aramaktadır.

İrlanda'nın Cork kentinde faaliyet gösteren yazılım ve yapay zeka danışmanlık şirketi Zartis'in Yapay Zeka Strateji Başkanı Michal Szymczak, bu görüşü desteklemektedir. Szymczak, "Kısacası, yapay zekanın kendisi işimizi elimizden almayacak, ancak yapay zekayı etkili bir şekilde kullanan kişiler bunu kesinlikle yapabilir" ifadelerine yer vermiştir.

Kamu Politikası Araştırma Enstitüsü tarafından yayımlanan son rapor her ne kadar Birleşik Krallık'a yönelik olsa da, diğer ülkelerdeki iş gücünün de yapay zekadan önemli ölçüde etkileneceği öngörülmektedir.