Otomotiv dünyasının önde gelen isimlerinden Ford, elektrikli araçlar alanında uzun zamandır beklenen modellerinin çıkış tarihlerini ertelediğini duyurdu. Bunların arasında, büyük bir beklentiyle beklenen üç sıralı SUV da bulunuyor. Aslen gelecek yıl çıkması planlanan SUV'nin lansmanı şimdi 2027 yılına ertelenmiş durumda. Ford, bu gecikmenin ardındaki gerekçeleri açıkladı ve biz de detayları sizler için derledik.

Ford Elektrikli Araç Çıkış Tarihleri Güncellendi

Ford, gelecek yıl çıkması beklenen SUV'sinin lansman tarihini 2027'ye ertelerken, şirketin bu ekstra süreyi "gelişen pil teknolojisinden yararlanmak" için kullanmayı hedeflediğini ifade etti. Ayrıca, Ford, bu lansman gecikmesinin Kanada'daki iş gücü üzerindeki etkisini hafifletmek için proaktif adımlar atacağını belirtti.

Kod adı "T3" olarak bilinen yeni nesil elektrikli pikap modeli de 2025'in sonlarından 2026'ya ertelendi. Araç, Ford'un BlueOval City kompleksindeki Tennessee Elektrikli Araç Merkezi montaj tesisinde üretilecek. Ford, halen araç için gerekli sac üretecek damgalama ekipmanlarının kurulumunu gerçekleştirdiğini açıkladı.

Bu duyuruların yanı sıra, Ford hibrit araçlar alanında yeni bir girişim başlattığını duyurdu. Şirket, 2030 yılına kadar Ford Blue serisindeki tüm modellerde hibrit güç aktarma organları sunmayı hedefliyor. Ford, yukarıda belirtilen gecikmelere ve hibrit araçlara yönelik odaklanmasına rağmen, elektrikli araçlara olan bağlılığını sürdürdüğünü vurguladı. Bu kapsamda, Michigan, Tennessee ve Kentucky'de akü tesislerinin inşasına devam ediliyor.

EV pazarının, şirketlerin önceden öngördüğü kadar güçlü büyümediği bir gerçek. Bunun nedenleri arasında yüksek giriş fiyatları, düzensiz şarj altyapısı ve bazı elektrikli araçların teşviklerden yararlanamaması sayılabilir.

Ford, Ocak ayında elektrikli araç satışlarında %11'lik bir düşüş yaşadı. Ancak şirket, satışların daha sonra toparlandığını ve birinci çeyrekte geçen yıla göre %86 arttığını belirtti. Buna rağmen, şirketin EV operasyonları 2023 yılında 4,7 milyar dolar zarar etti.

Ford'un başkanı ve CEO'su Jim Farley, "Karlı bir EV işini ölçeklendirmeye kararlıyız" dedi. Bu doğrultuda, Ford geçen yıl elektrikli araçlar için planlanan 12 milyar dolarlık harcamaları erteleme veya iptal etme kararı almıştı.