Ön lisans ve üzeri eğitim kurumlarında okuyan tüm öğrencilere verilen KYK kredilerini tatlı tatlı harcadıktan sonra sıra geri ödemeye gelir. Bu ödemeleri gerçekleştirmek için pek çok farklı yöntem mevcuttur. KYK borç ödemesi nasıl yapılır, adım adım tüm detaylarıyla inceleyelim.


KYK Borcu Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olan Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, ön lisans, lisans, dikey geçiş, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine kredi veya burs verir. KYK kredisi geri ödemelidir. Eğer burs aldıysanız ve şartları yerine getirmediyseniz, kredi olarak almaya devam ettiğiniz tutar da geri ödenir.


KYK borcu, sadece kredi borcu değil aynı zamanda öğrencinin kaldığı KYK yurt ücretini de kapsar. Bu nedenle KYK borcu nasıl ödenir sorusunun yanıtı son derece önemlidir. Düzenli ödenmeyen borçlar, faiz eklenerek daha yüksek bir tutar olarak borçlu kişiye geri döner. Gelin KYK borç ödeme yöntemlerine yakından bakalım.


KYK Borç Ödeme Yöntemleri

e-Devlet internet sitesi üzerinden KYK borç ödeme

Ziraat Bankası GSB sistemi üzerinden KYK borç ödeme

Online bankacılık kullanarak KYK borç ödeme

ATM ile KYK borç ödeme

PTT şubelerinden KYK borç ödeme

Yöntem #1: e-Devlet İnternet Sitesi Üzerinden KYK Borç Ödeme

e-Devlet internet sitesini açın.

e-Devlet hesap bilgilerinizle giriş yapın.

Arama çubuğuna "KYK borç ödeme" yazın ve ilgili sayfayı açın.

Borç bilgileriniz görünecektir.

Ödeme miktarını belirleyin.

Ödeme yöntemi seçin.

Ödemeyi onaylayın.

Bu yöntemi kullanarak banka veya kredi kartı bilgilerinizi kullanabilirsiniz. Kullandığınız kartın internet ödemelerine açık olduğundan emin olun.


Yöntem #2: Ziraat Bankası GSB Sistemi Üzerinden KYK Borç Ödeme

Ziraat Bankası Gençlik ve Spor Bakanlığı Ödeme Sistemi sayfasını açın.

Ödeme işlemini seçin.

TC kimlik numaranızı girin.

Ödeme türünü seçin.

Ekranda gördüğünüz kodu girin.

Sisteme giriş yapın.

Ödeme miktarını belirleyin.

Ödemeyi onaylayın.

Bu yöntemle Ziraat Bankası hesabınızdan ödeme yapabilirsiniz. Farklı banka kartları kullanacaksanız, ona göre bir ödeme biçimi belirlemelisiniz.


Yöntem #3: Online Bankacılık Kullanarak KYK Borç Ödeme

Bankanızın internet şubesine giriş yapın veya mobil uygulamasını açın.

Borçlar sekmesine girin.

Ödeme türünü belirleyin.

Ödeme miktarını belirleyin.

Ödemeyi onaylayın.

İsterseniz otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz.

Her bankanın arayüzü farklı olabilir ancak temel adımlar aynıdır. Otomatik ödeme talimatı vererek, belirlediğiniz tarihte ve tutarda ödemeler yapabilirsiniz.


Yöntem #4: ATM ile KYK Borç Ödeme

Bankanızın ATM’sini bulun.

Kartınızı takın ve şifrenizi girin.

Borç ödeme sayfasını açın.

Ödeme türünü belirleyin.

Ödeme miktarını belirleyin.

Ödemeyi onaylayın.

Her banka ATM’sinin arayüzü farklı olabilir ancak temel adımlar aynıdır. Farklı ATM’lerden yapacağınız işlemler için hesap işletim ücreti kesilebilir.


Yöntem #5: PTT Şubelerinden KYK Borç Ödeme

Banka hesabınız yoksa veya online bankacılık kullanmıyorsanız, en yakın PTT şubesine giderek KYK borç ödemesi yapabilirsiniz. TC kimlik numaranızı söyleyerek ödemeyi nakit yapabilirsiniz. Aynı yöntemi banka şubelerinde de uygulayabilirsiniz.


Gecikmiş KYK Borcu Nasıl Ödenir?

KYK borcunuzu zamanında ödemediyseniz, üzerine faiz eklenir ve borçlarınız artar. Bu durumda borcu, vergi dairesi üzerinden ödeyebilirsiniz. En yakın vergi dairesine gidebilir veya e-Devlet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı’nın İnternet Vergi Dairesi hizmetini kullanarak borç sorgulama ve ödeme yapabilirsiniz.


KYK Borcunu Ne Zaman Ödeyebilirim?

KYK kredisi alan öğrenciler, mezun olduktan sonra 2 yıl sonra ödeme yapmaya başlarlar. KYK borç taksitlerini, vade tarihinden önce ödemek mümkündür. Taksitlerinizi her ayın son iş gününden sonra öderseniz, geç ödemiş sayılırsınız.


Sonuç

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü tarafından ön lisans ve üzeri tüm kurumlarda okuyan öğrencilere verilen KYK borçlarının nasıl ödeneceğini adım adım anlattık. Konu hakkında en doğru ve güncel bilgileri KYK internet sitesi üzerinden almayı unutmayın.