Sony, geçtiğimiz yılın Kasım ayında piyasaya sürdüğü PS5 konsolu ile ciddi satış rakamlarına ulaşmayı başardı. Ancak, şirketin bazı eski teknolojilerinde ciddi sorunlar ortaya çıkmaya başladı.

Abone OL

Bu teknolojilerin başında da şüphesiz PlayStation 3 konsolu geliyor. Son gelen verilere göre, dünya genelinde binlerce PlayStation 3 oyuncusu, konsollarının yasaklanmasından şikayetçi.

Sebebi 2011 yılına dayanıyor

Şirketin 2017 yılında desteği tamamen kestiği bu konsol, 2021 yılında bile hala daha aktif bir şekilde kullanılıyor. Hatta geçtiğimiz günlerde Rockstar Games artık popülaritesi azalan bu konsol ile GTA’nın çevrimiçi versiyonu için yollarını tamamen ayırmak istediğini açıklamıştı. Bunun üzerine yapımcı şirket Twitter üzerinden yapmış olduğu duyuruda 16 Aralık 2021 tarihinde bu cihazlara veda edeceğini paylaşmıştı.

PlayStation 3 konsollarının yasaklanmasının nedeni ise 2011 yılında gerçekleşen Sony’nin yaşadığı büyük bir güvenlik ihlali olarak karşımıza çıkıyor. Bunun üzerine bilgisayar korsanları, PS3’ün tüm güvenlik sistemini ortaya çıkarmış ve konsolun korsan oyunları çalıştırmasının önü açılmıştı. Daha sonra, 2014 yılında daha büyük bir güvenlik ihlali yaşanmıştı. Bu durum, milyonlarca PS3 kullanıcısının verilerinin çalınmasına neden olmuştu.

Tüm bu gelişmelerin üzerinden yıllar geçmesinin ardından TheWizWiki isimli bir Youtubergüvenlik ihlali nedeni ile milyonlarca PS3 konsolunun yasaklanacağını iddia etti. Hatta iddiasını daha da ileriye götüren Youtuber, hackerların tüm PS3 konsollarının seri numaralarını içeren bir listeyi internette dağıttığını ifade etti.

Bunun üzerine GUDGER666 adlı bir PSN kullanıcısı, konsolunun Sony tarafından yasaklandığını belirtti. PSN profilini farklı konsollarda da denediğini ifade eden kullanıcı, rahatlıkla oturum açabildiğini söyledi. Kullanıcıya göre, PS3 konsolunun kendisi yasaklanmıştı. Bunun üzerine konsol tamamen kullanılamaz hale gelmiş, ancak sadece Netflix uygulaması çalışıyordu. Daha sonra farklı kullanıcıların da konsolunun yasaklandığı ortaya çıkınca, kullanıcılar Sony şirketine şikayette bulunmaya başladı. Diğer yandan, Sony’den henüz bir açıklama gelmediğini belirtelim.