Şu anda hayatımızda olan iPhone, Mac ve daha birçok Apple ürününün bu günlere gelmesinde önemli payı bulunan Steve Jobs tarafından 1973 tarihinde yapılan bir iş başvurusu açık artırmayla satışa çıktı. Metin hem NFT olarak dijital ortamda hem de fiziksel dünyada ayrı fiyatlardan alıcı bulmayı başardı.

Abone OL

Değiştirilmesi mümkün olmayan dijital varlık anlamına gelen NFT çılgınlığı büyümeye devam ediyor. Twitter kurucusu Jack Dorsey’in attığı ilk tweetten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın popüler bir sözüne, Jay-Z’nin ilk albümüne varana kadar görsel, metinsel her türlü veriyi kapsayan NFT ile şimdi de Apple kurucusu Steve Jobs gündem oldu.

Steve Jobs iş başvurusu 343 bin dolara satıldı !

Steve Jobs’ Job Application sitesinde yer alan bilgiye göre, Apple’ın kurucusunun bizzat eliyle yazdığı iş başvurusu fiziksel ortamda 343 bin dolara satıldı. Değiştirilmesi mümkün olmayan dijital varlık anlamına gelen NFT sürümü ise 23 bin dolara alıcı buldu.

Açık artırmanın dijital tarafını popüler NFT platformu Rarible yürütürken, fiziksel versiyonunun satışından ise Snoofa sorumluydu. Toplamda 7 gün süren açık artırma 21 Temmuz’da başladı. Binlerce talip Steve Jobs’un iş başvurusuna sahip olmak için kıran kırana yarıştı. Ancak neticede en yüksek fiyatı veren alıcıya kısmet oldu.


Apple kurucusunun iş başvurusu ilk kez satışa çıkmıyor

Steve Jobs’un iş başvurusu ilk kez açık artırmaya çıkmıyor. 2017 yılında 18 bin dolar, 2018’de de 174 bin dolar fiyatla alıcı buldu. Geçtiğimiz Mart ayında ise bu sayı 222 bin dolara kadar çıktı. Steve Jobs imzalı 1973 tarihli başvuru metnini güncel bir müzayede ile yeniden gündeme getiren organizatör Olly Joshi konuyla alakalı olarak açıklama yaptı. İş başvurusunun fiziksel açık artırmaya ek olarak dijital bir NFT varlığını da satışa sunduklarını belirtti.

NFT kripto teknolojisini dijital sanat eseri sahipleri, sanal olarak müzayede gerçekleştirmek için kullanıyorlar. Bu anlamda NFT temelli müzayedeler, dijital eserin kime ait olduğunu belgeleyen bir yapıya sahip. Doğrulama, değiştirilemez kripto belirteci teknolojisi sayesinde gerçekleşiyor.