Rusya, İngiltere, ABD ve diğer Avrupa ülkelerinin yaptırımları altında kalmamak için elinde bulunan tüm kozları oynuyor. Fakat ortaya çıkan son raporlara göre, Rusları bankacılık sisteminde oldukça zor günler bekliyor. Üstelik dünyanın en çok kullanılan hizmetleri de ambargoya dahil olacağını açıkladı.

Visa ve Mastercard Rusya’daki hizmetlerini askıya aldı !

Visa tarafından internet sitesi üzerinden yapılan bir açıklamada, şirketin önümüzdeki günlerde Rusya için tüm bankacılık işlemlerini durduracağı söylendi. Bunun için Rusya’daki iş ortaklarıyla birlikte çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.

Benzer bir şekilde Mastercard, kendi basın açıklamasında Rusya’daki hizmetlerini süresiz olarak askıya aldığını ve bunun bir anda verilmiş bir karar olmadığını söyledi. Her iki taraftan gelen bu açıklamanın detaylarına baktığımızda, bunun yalnızca yurt dışı alışverişlerini etkilemediğini görüyoruz.

Aynı zamanda ülke dışındaki müşterilere Visa ve Mastercard iş ortağı olan bankalar tarafından verilen kredi ve banka kartlarının da Rusya içerisinde artık çalışmayacağı bilgisi verildi. Fakat Rus vatandaşları, Rus bankalarından aldıkları kartlarını kendi ülkelerinde kullanabilecek. Ancak Visa ve Mastercard tarafından sağlanan avantajlardan faydalanamayacak.

Konuyla alakalı açıklama yapan Visa CEO’su Al Kelly şunları söyledi:

Bunun değerli meslektaşlarımız ve Rusya’da hizmet verdiğimiz müşteriler, ortaklar, tüccarlar ve kart sahipleri üzerinde yaratacağı etkiden dolayı üzgünüz. Bu savaş, barış ve istikrara yönelik süregelen bir tehdit oluşturuyor. Değerlerimiz doğrultusunda yanıt vermemizi gerekiyor.

Bankacılık sistemini derinden etkileyecek bu iki açıklama, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky’nin ABD’li vekiller ile görüşerek, her iki şirkete yaptığı çağrının hemen arkasından geldi. Kongre Üyesi Brad Sherman ise, Zelensky ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından attığı tweet’te şunları söyledi:

Mastercard ve Visa’nın Rusya’daki tüm operasyonlarını derhal etkili bir şekilde askıya alacağını duymaktan memnun oldum.

Geçtiğimiz haftanın başında Visa ve Mastercard, ABD’nin Rusya’ya uyguladığı mali yaptırımlar neticesinde bazı Rus bankalarını kendi bankacılık sistemlerinden men ettiklerini söylemişti. Bunun ardından ise şu açıklamayı yapmıştı:

Küresel çapta alınan bu karar, düzenleyicilerin gerektirdiği şekilde birden fazla finans kuruluşunu Mastercard ödeme ağından engellemeye yönelik son eylemimizden kaynaklanmaktadır.

Geçtiğimiz ay ABD ve Avrupa birliği, Rusya bankalarının küresel finans için kullanılan SWIFT sisteminden çıkartıldığını söylemişti. Apple Pay ve Google Pay gibi ödeme sistemleri, hatta dün itibariyle PayPal, Rusya’da kepenk indirdiğini açıkladı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!