RusyaUkrayna işgali sonrası tüm dünyanın tepkisini toplamaya devam ediyor. Bu anlamda Rusya teknolojiden, otomotive, yiyecekten, eğlence sektörüne kadar birçok yaptırım ile karşı karşıya kaldı. Meta yani eski adıyla Facebook’un aldığı nefret söylemi kararı ise Rusya için bardağı taşıran son damla oldu. Instagram yasağı kararı alan Rusya, şimdi de Rus kullanıcılara platformdan geçiş yapması için ek süre tanıdı.

Rusya, Instagram yasağı kararı için yeni tarih verdi !

Rusya’nın resmi iletişim ajansı Roskomnadzor, bugün yayınladığı açıklamada, Rusya Instagram yasağı için ayrıntıları açıkladı. Buna göre şu an için Rusya sınırları içinde Instagram’a girmek mümkün. Ancak Meta grubunun aldığı, Putin ve Rusya’ya karşı nefret suçuna izin verme kararı sonrası, dün platforma erişim yasağı geldi. Bugün ise Roskomnadzor, Instagram yasağı için tarih verdi. Buna göre Rus Instagram kullanıcıları 14 Mart gece yarısı 12’ye kadar Instagram hesaplarında yer alan bilgileri aktarabilecek.


Instagram’ın Başkanı Adam Mosseri ise dün yaptığı açıklamada, Rusya’nın aldığı Instagram yasağı kararını eleştirdi. Mosseri, paylaşımında Rusya Instagram kullanıcılarının yüzde 80’inin Rusya dışı Instagram hesaplarını takip ettiğini açıkladı. Bu anlamda Rusya’nın aldığı bu karar ülkede yer alan Insagram kullanıcıları için dünyaya açılan bir pencerenin kapanması anlamına geliyor. Rusya daha önce de Facebook platformunu ülkede yasakladı. Ancak Rusya şimdiye kadar birçok teknoloji şirketinin yaptırım kararı ile karşı karşıya kaldı.

Rusya-Ukrayna savaşı ve yaptırım kararları

Rusya, Ukrayna ile uzun süredir yaşadığı sürtüşme sonrası 24 Şubat 2022‘de sabah saat 6 sularında Ukrayna topraklarını işgal etmeye başladı. Tüm dünya Rusya’nın sadece Ukrayna’nın Kuzey doğusunda yer alan Donbass bölgesine gireceği tahmin ediyordu. Bu bölgede bağımsızlığını ilan eden ve Rusya’nın tanıdığı Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni korumak adına başlayan operasyon daha sonradan Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarına kadar genişledi.

Dünyada birçok ülkenin ambargo uygulamaya başladığı Rusya’yı batı dünyası Swift gibi önemli finansal sistemlerden de çıkardı. Rus sporculara, sanatçılara hatta aşırıya kaçarak Rus sanat eserlerine kadar uzanan bu yasaklama girişimi, artarak devam ediyor. Rusya ise tüm sert yaptırım kararlarına karşın işgal ettiği bölgelerden çekilmiyor.

Peki ya sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmında paylaşabilirsiniz.