FPS Nedir ?


 Sürekli karşımıza çıkan bir kavram olan FPS, özellikle savaş oyunlarda oldukça önemli bir yer alır. Tahmin edilebileceği gibi yüksek FPS değerleri almak oyunları akıcı oynamayı sağladığı için rekabette öne geçmenize yardımcı olur. Oyun oynarken görüntünün kasması , donaması ile mutlaka karşılaşmışsınızdır. Peki bu sorunun asıl sebebinin FPS değerinizin düşük olması ile alakalı olduğunu hiç düşünmüş müydünüz? Peki ya bu FPS nedir ?

Önemli olduğunu az çok bildiğimiz FPS nedir? Sizler için bu soruya cevap vereceğiz. İsterseniz ilk olarak FPS’nin tanımıyla başlayalım.

FPS Nedir ?

FPS ya da Frame Per Second, oyun tutkunlarının mutlaka hakim oldukları bir kavramdır. Türkçe’de saniyedeki kare/görüntü sayısı olarak ifade edilebilir. Bir bilgisayar oyununu donmadan oynayabilmeniz için saniyede aldığınız FPS çok önemlidir. Online oyunların kalitesi açısından FPS belki de en önemli kavram. Fakat pek çok kullanıcı bu konu hakkında çok fazla bilgiye sahip değil. “FPS nedir, ne işe yarar ve nasıl ölçülür?” sorularının cevaplarını burada bulabilirsiniz.

 FPS, gelişen ve değişen teknoloji ile adını son dönemlerde sıkça duymaya başladığımız bir kavram. Bu kavram, tek bir konu ile bağdaştırılamayacak kadar çeşitli alanlarda kendisini gösteriyor. Hatta durum öyle bir seviyede ki satın almak istediğimiz televizyonlarda ve ekranlarda bile bu kavram bir şekilde olayın merkezindedir. Kısacası, FPS neredeyse gördüğümüz tüm dijital imajlar ve teknolojilerle bağlantılı. Peki FPS nedir, neyi işaret eder ve ne işe yarar?




FPS değerinin yüksek olması demek ekrandaki görüntünün daha akıcı bir şekilde oynatılması demektir. Bu sayede ekran başındaki kişi görüntüyü çok daha akıcı bir halde görür. Bu yüzden de yüksek FPS değeri hem daha güzel bir görüntü sunar, hem de oyunlarda daha iyi performans göstermenize yardımcı olur. 


FPS Kaç Olmalı



Bilgisayarınızın modeline ve performansına göre FPS değeri değişebilir. Oyunlar için istenen FPS değeri en az 30’dur. Bu değerin artması görsel açıdan çok önemli olmayabilir çünkü insan gözünün saniyede yakalayabildiği görüntü sayısı sınırlıdır. Ancak FPS yükseldikçe kalite de yükselir. Bu sebeple ne kadar yüksek FPS o kadar iyi diyebiliriz. Ortalama bir oyun için 25 FPS değerinde rahatlıkla hem iyi bir hız hem de iyi bir görüntü kalitesi elde edersiniz fakat belirttiğimiz gibi oyunlarda genellikle minimum 30 FPS istenir. 

Düşüncelerinizi yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.