Bazen bilgisayarlar gereksiz sistem dosyalarının fazlasıyla yer kaplamasından dolayı ağırlaşabiliyor. MacOs dosyaları çok yer kaplıyor ise ve bilgisayarınızda kasılmalar meydana geliyorsa, gereksiz sistem dosyalarını temizlemenin vakti gelmiştir. Peki macOS bilgisayarlarda sistem verileri nasıl temizlenir?

Hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen bilgisayarlar artık koltuklarımıza oturduğumuz andan itibaren hemen hemen her görevi yapmamızı sağlayan araçlar haline geldi. Ancak bu teknoloji ürünlerini keyfi olarak kullanmak iyi değildir. Çünkü günümüzün en güçlü bilgisayarlarını kullanıyor olsanız bile zaman zaman yine de yavaşlama ve donmalar yaşayabilirsiniz.

Sistem temizliği Windows bilgisayarlarda nispeten kolaydır. Ancak macOS söz konusu olduğunda işler biraz daha karmaşık hale gelebilir. Şimdi macOS işletim sistemi kullanan Mac bilgisayarlarda gereksiz sistem dosyalarının nasıl temizlenip bilgisayarınızı sağlıklı bir şekilde kullanabileceğinizden bahsedeceğiz. Bu gereksiz sistem dosyaları 10 GB ile 100 GB arasında değişmektedir. Peki Sistem Verileri sekmesi ne depolar ve neden içinde büyük dosyalar var?

Sistem Verileri kategorisine hangi dosyalar dahildir?

  • Günlük dosyalarıyla önbelleğe alınmış içerik. 
  •  Geçici dosyalar. 
  •  Uygulama yazı tipleri ve eklentiler. 
  •  Bazı uygulama dosyaları. 
  •  Sistem tarafından kullanılan dosyalar.

Tüm sistem verileri macOS bilgisayarda silinemez. Çünkü bazı dosyalar işletim sistemi tarafından kullanılıyor ve bu dosyalar silinemiyor ki sistem çökmesin. Ancak manuel veya özel yazılımlarla otomatik olarak gereksiz yer kaplayan önemsiz dosyalarınızı silebilirsiniz. Birazdan anlatacaklarımızı yaparsanız işlemi manuel olarak gerçekleştirebilirsiniz. Elbette Mac temizleme programı olarak bilinen BuhoCleaner gibi programlar aracılığıyla da kolaylıkla gereksiz sistem verilerini temizleyebilirsiniz. MacOS sistem verileri temizleme işlemini manuel olarak yapmak isterseniz eğer aşağıdaki basit adımları izleyerek bunu gerçekleştirebilirsiniz:

MacOS Sistem Verileri Manuel Temizleme Adımları:

Adım 1: Finder'ı açın ve "Klasöre Git"i tıklayın. 

 Adım 2: Aşağıdaki yollara sırasıyla gidin: ~ / Kitaplık / Önbellekler / Kitaplık / Önbellekler / / Sistem / Kitaplık / Önbellekler / 

 Adım 3: Gereksiz dosyaları Geri Dönüşüm Kutusu'na taşıyın. 

 Adım 4: Çöp Kutusunu boşaltın. Yukarıdaki dört adımı izleyerek sisteminizde yer alan tüm gereksiz veri dosyalarından kurtulabilir ve bilgisayarınız yer açılmasını sağlayabilirsiniz.