Megapiksel nedir


Pikseller, dijital bir tuval oluşturmak için birer yapboz veya mozaik parçaları gibi bir araya getirilen küçük karelerdir. Çözünürlük genellikle bir alandaki piksel miktarıyla belirlenir. Daha yüksek piksel sayısı daha iyi çözünürlük sağlar. Daha kolay sınıflandırma için pikseller, temel olarak bir milyon piksel anlamına gelen Megapiksel formatında da ölçülür. İnç başına sayılan pikseller ve Megapikseller dijital görüntü çözünürlüğünü belirler.


Megapixselin Artması Kaliteyi Arttırır mı ?


Örneğin, 12 Megapiksellik bir kamera sensörü, inç başına 12 milyon piksel (PPI) ile görüntüler üretebilir. Benzer şekilde, 8 Megapiksellik kamera sensörü, sekiz milyon PPI ile görüntüler üretebilir. 12 Megapiksellik sensör, inç başına daha fazla Megapiksel sıkıştırır, bu nedenle 8 Megapiksellik sensöre kıyasla daha keskin görüntüler üretir. Ancak görüntü kalitesi yalnızca Megapiksel sayısıyla belirlenmez. Renk dizisi, ışık hassasiyeti ve detay optimizasyonları görüntü kalitesini belirleyen diğer parametrelerden bazılarıdır. Kamera merceği ne kadar büyük olursa, dijital sensöre giren ışık ve renk dalgaları da daha fazla olacağından görüntü kalitesi daha iyi olacaktır.


Örneğin, Samsung'un mevcut 108MP akıllı telefon kamera sensörü türü, 16MP kamera sensörüne kıyasla daha fazla ayrıntı yakalayabilir. Bu ayrıntılar, görüntüdeki herhangi bir görünür öğeyi yakınlaştırdığınızda fark edilir.



Megapiksel sayısı ne kadar yüksekse, dosya boyutu da o kadar büyük olur. Günümüzde üretici şirketler, görüntü boyutunu küçültmek için görüntü sıkıştırma teknolojisi kullanmak yerine artık piksel gruplama teknolojisini kullanıyor. Bu teknolojide, pikseller daha büyük bir piksel boyutu oluşturmak için birleştirilir, bu da etkin Megapiksel sayısını azaltır ve herhangi bir kalite kaybı olmadan görüntünün boyutunu küçültür. Genellikle, bir piksel oluşturmak için dört pikseli bir araya getiren akıllı telefonlarda 4'ü 1 arada piksel gruplama teknolojisi kullanılır.

Megapixelin Artması Baskı Kalitesini Etkiler mi ?


Megapikselin artması tek başına görüntü kalitesinde etki olmamakla beraber, özellikle baskı amaçlı oluşturulan resimlerde önemlidir. Örneğin; 10×15 cm’lik bir fotoğraf baskısında 50 Megapiksellik bir imajın her bir pikseli bu boyutta 0.1mm’ye karşılık gelirken, 20×25 cm’lik bir fotoğraf baskısında 0.5mm olacaktır. Megapiksel değeri arttıkça baskı yapılabilecek alanda büyümüş olacaktır.