iPhone modellerine sunduğu uzun süreli teknik ve yazılım desteğiyle alkış almayı başaran Apple, bazı ürünlerini ise emekliye ayırıyor. MacBook’tan iPhone kadar uzanan “Vintage” listesine yeni bir iPhone daha eklendi. Şirketin açıklamasına göre iPhone 6 artık vintage olarak sayılacak ve resmi destek çekilecek.


iPhone 6, Apple’ın vintage (eski) ürünler listesine eklendi

Apple’ın web sitesinde yer alan bilgilendirmeye göre, yaklaşık sekiz yaşındaki iPhone 6 vintage listesine eklendi. Bu, parça ve onarımdan yazılıma kadar tüm resmi desteğin sonlandırılacağı anlamına geliyor. iPhone 6 Plus’ın geçtiğimiz yıl vintage’e ayrıldığını düşünürsek, iPhone 6’nın bu kadar dayanması şaşırtıcı.



Apple’ın sitesindeki açıklama, bir ürünün 5 ila 7 yıllık desteğinin ardından vintage olarak kabul edileceğini söylüyor. Ancak iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ın 2014’te tanıtıldığını göz önünde bulundurursak, her iki model için de bazı istisnalar yapıldı.


Apple’ın yenilenen listesi kapsamında 2014 yılında duyurulan iPhone 6 artık “eski” bir ürün. iPhone 6’nın 6 Plus’tan daha fazla destek almasındaki temel sebebinin ise bazı bölgelerde daha uzun süre boyunca satışta kalmış olmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

Eylül 2014 yılında iOS 8 ile kutudan çıkan iPhone 6 serisi, 2019 yılına kadar güncelleme aldı ve en son iOS 13’ün piyasaya sürülmesiyle kullanımdan kaldırıldı. Buna rağmen Apple, yalnızca iPhone 6 ve iPhone 6 Plus’ı değil, iPhone 5S’i de içerecek şekilde iOS 12 çalıştıran cihazlara güvenlik güncellemesi sunuyor.



Apple, eskiyen ürünlerini belli bir zaman sonra mazide bırakmak adına Vintage listesine ekliyor. Örneğin, 13 inç Macbook Pro (2012) geçtiğimiz Ocak ayında bu listeye dahil edildi. Fakat teknoloji devi, 2020’de macOS Big Sur ile yazılım desteğini çoktan bırakmıştı.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.