Influencerlık, son dönemlerin en çok tercih edilen mesleklerinden biridir. Instagram, TikTok ve YouTube sosyal medya platformlarında çok sayıda influencera rastlamak mümkündür. Özellikle belirli bir seviyeye ulaşmalarının ardından insanların ücretli reklamlar yapması ve beraberinde yüksek meblağlar kazanması influencerlığın her geçen gün daha da popüler bir meslek haline gelmesini sağlıyor.

Influencer, Türkçe’de “etkileyen” anlamını taşıyan bir kelimedir. Kişiler yaptıkları sosyal medya paylaşımları ile takipçilerini etkileyerek markaların bilinirliğini sağlar. Yapacakları paylaşımlar ile birçok farklı markanın ürünlerini tanıtır veya deneyimleri ardından yorumlarını paylaşarak kişilerin bu markalara yönelimlerini arttırır. Bu durum influencerları yeni nesil reklamcılıkta önemli bir konuma getirir.

Bu yazıda influencer olmak için bilinmesi gerekenleri ve nasıl influencer olunabileceğinin detaylarını paylaşacağız. “Influencer nedir ve nasıl influencer olunur?” sorularının cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

Nasıl Influencer Olunur?

Nasıl Influencer Olunur?


İnfluencer olabilmek için öncelikle kişinin kendisi için en uygun olan konuyu ve ardından sosyal mecrayı tespit etmesi gerekir. Günümüzde TikTok ve Instagram influencerlık için ön planda olan platformlardır. Kişiler sosyal medya hesabı edinmeleri ardından aşağıdaki adımları izleyerek influencer olabilirler.

  1. Hakkında içerik üretilebilecek sağlık, sinema, moda vb. gibi ana başlığı bulmak
  2. Sosyal medya profillerini optimize etmek
  3. Hitap ettiği kitleyi tespit etmek ve anlamak
  4. Düzenli olarak seçilen ana başlıkla ilgili içerikler üretmek ve yayınlamak
  5. Takipçi kitlesi ile etkileşime geçmek
  6. Marka iş birliklerine açık olduğunu göstermek

Başarılı bir influencer olabilmenin temel noktası benzer konular dahilinde sürekli olarak ilgi çekici içerikler üretmektir. Bundan dolayı kişiler seçecekleri ana konuda kendilerine uygun bir iş bulmalıdır. Seçtikleri konu kapsamında bilgi sahibi olmak daha kolay içerik üretilmesini sağlayacaktır.

Görselliğin ön plana çıktığı alanlarda Instagram ön plana çıkarken bilgi paylaşımı ve genellikle video kapsamında paylaşımlar yapılacaksa YouTube tercih edilebilir. Hitap edilen kitle belirlenmeli ve bu kitleye yönelik paylaşımlar yapılmalıdır. Böylece takipçiler üzerinde daha etkili bir hakimiyet kurulabilir. Benzer içerikler üretilmeli ve paylaşımlarda süreklilik sağlanmalıdır. Kitlenizin yapacağı beğeniler ve yorumlar yakından takip edilmelidir ve takipçilerle bir bağ kurulması gerekir. Özellikle yapılan yorumları cevaplamak büyük bir öneme sahiptir. 

Sosyal mecrada yer alan profilinizde marka iş birliklerine açık olduğu belirtilmelidir. Sırasıyla her bir adımın uygulanması ve hedeflenen geri dönüşün alınmaya başlanması halinde influencer olmanın temel adımları atılır. Alınan etkileşimler doğrultusunda takipçi kitlesinin ilgi duyduğu başlıklara yönelim sağlanarak takipçi sayısı artırılır ve etkileşim oranları yükseltilir. Bir kişinin takipçi sayısının yükselmesi ve etkileşim oranlarının artması ile yapacakları iş birliklerden kazanacakları ücretler de artacaktır.

Influencerlar Nasıl Para Kazanılır?

Influencerlar Nasıl Para Kazanılır?


İnfluencerlar markalar ile yapacakları iş birlikleriyle sponsorlu gönderiler paylaşır. Her bir gönderi veya gönderenin sağlayacağı etkileşime göre markalar ile yapacakları iş birlikleri artar. Ticari satış veya doğrudan bağış gibi abonelikler ile influencer para kazanmaya başlar.

Yapılan çalışmalar, sosyal medya tüketicilerinin yaklaşık olarak %56’sının influencerların ücretli veya sponsorlu gönderilerinden etkilenerek ürün satın aldığını gösterir. Birçok kişi influencer paylaşımlarının markaların kendi reklamlarından daha etkileyici olduğunu söylemiştir.

Influencerlar sosyal medya hesapları üzerinden farklı şekillerde para kazanabilirler. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir.

  1. Verilen linkler üzerinden satış yapılması halinde komisyon kazanma
  2. Yapılacak olan gönderi veya hikâye paylaşımı için marka ile iş birliği yapma
  3. Sosyal medya paylaşımlarının takibinin sağlanabilmesi için abonmanlık şartı koyma

Influencer Olmak İçin Kaç Takipçi Gerekir?

Influencer Olmak İçin Kaç Takipçi Gerekir?


Belirli bir takipçi kitlesine ulaşılmasıyla beraber kişiler influencerlık yolunda ilerlemeye başlar. İnfluencerlığın ilk adımı nano influencerlik olurken takipçi sayısının artması ile kişiler mikro, makro ve mega influencer seviyelerine ulaşır. Mega influencerlar dünya geneline hitap eden film yıldızları, sporcular ve müzisyenlerden oluşur. Ancak günümüzde kendi ülkesinde elde ettiği etkileşimler sayesinde bir milyondan fazla kişiye hitap eden çok sayıda insan bulunur. 

Influencer Tipi

Takipçi Sayısı

Nano Influencer 

1.000 - 10.000

Micro Influencer

10.000 - 50.000

Macro Influencer

500.000 - 1 milyon

Mega Influencer 

1 milyon+

 

Nano Influencer: Henüz az sayıda takipçisi bulunan ancak takipçileriyle etkileşim halinde olan influencerları temsil eder. Nano influencerlar diğer influencerlara göre daha az sayıda marka ile işbirliği sağlayabilir.

Micro influencer: Tanınırlıkları ve bilinirlikleri artmaya başlamış influencerlardır. Etkileşim oranları iyi olup düzenli çalışma ile makro influencer olma seviyesi için çalışmaya devam ederler.

Makro influencer: Düzenli ilerlemeleri halinde mega influencerlığa yaklaşmış olan influencerlardır. Farkındalık yaratmada ve kitleleri yönlendirmede etkilidirler. Genellikle çok sayıda marka iş birlikleri içerisindedirler.

Mega influencer: İş dünyasının bilinen yüzleri, film yıldızları, müzisyenler veya sosyal mecralarda ciddi başarılar elde eden kişilerdir. Mega influencerlar genellikle bir menajerle çalışmaya başlar ve ciddi iş birlikleri içerisinde aktif olarak paylaşımlar yaparlar.

S.S.S

Sıfırdan İnfluencer Nasıl Olunur?

Sıfırdan influencer olmak isteyen kişilerin öncelikle kendileri için ideal olan sosyal mecraya karar vermesi gerekir. Kişilerin tutkulu olduğu bir konu bulması, dikkat çekici bir biyografi oluşturması ve sosyal mecralarını aktif olarak kullanması gerekir.

Sıfırdan İnfluencer Nasıl Olunur?


İnfluencer Hesabı Nasıl Açılır?

TikTok, YouTube veya Instagram fark etmeksizin influencer olarak sosyal medya kullanacak kişilerin işletme hesabı açması gerekir. İşletme hesabında gerekli bilgileri doldurarak ve dikkat çekici bir biyografi oluşturarak influencer hesabı açılabilir. Şık bir tasarım ile sayfa ilerleyişi sağlanabilir. Başlangıçta hashtagler kullanılarak paylaşılan gönderinin daha çok kişiye hitap etmesi sağlanabilir.

Influencer Ne İş Yapar?

Influencerlar takipçilerini etkileyerek ve çeşitli bilgiler paylaşarak bilgi ve uzmanlıklarını takipçilerine aktarma üzere çalışırlar. Sosyal medya kanallarında düzenli paylaşımlar sağlayarak takipçilerine aktif bir şekilde bilgi aktarırlar. Popüler kültürü yakından takip ederek ve trend konuları kendi mecralarına da aktararak sürekli olarak takipçi kazanmayı hedeflerler. Kazandıkları takipçilerle beraber etkileşimleri artar ve markalar ile yapacakları iş birliklerinden veya abonelerinden para kazanırlar.

Instagramda Influencer Olmak İçin Ne Yapmalıyım?

Instagram’da influencer olmak için kişilerin işletme hesabı seçeneğiyle Instagram hesabı açması veya mevcut hesabını işletme hesabına çevirmesi gerekir. Böylece etkileşim oranlarını yakından takip edebilirler. Instagram’da düzenli olarak hikâye paylaşmak oldukça önemlidir. Hikâye paylaşımının yanı sıra düzenli olarak gönderi paylaşımı ve gönderilerin altında hashtagler kullanmak da Instagram’da ilerleyiş için önemli adımlardır.

Influencer Olmak İçin Neler Gerekli?

Influencer Olmak İçin Neler Gerekli?


Influencer olmak için ilgi çekici ve tutarlı bir biyografiye sahip olunması önerilir. Seçilen konu kapsamında paylaşımlar yapılmalı ve takipçilerin hesap ile etkileşime geçmesi sağlanmalıdır. Benzer içerikler üreten diğer kişilerle de etkileşim kurmak hesabın kısa süre içerisinde daha başarılı olmasını sağlayacaktır. Influencer olabilmek için trend konuları takip etmek, seçilen niş ile bu konuları bir araya getirmek son derece önemlidir.

Influencer olmaya yönelik merak ettiğiniz farklı başlıkların olması halinde sorularınızı yorumlara bekliyoruz. Metindeki bilgilerin diğer influencer olmak isteyenler için de faydalı olması adına sayfayı sosyal medya hesaplarınızdan paylaşabilirsiniz.