ISO Dosyası Nedir Nasıl Açılır ISO Programları
Sanal disk görüntüsü olarak da bilinen .iso doyası, büyük boyutlu dosyaların sıkıştırılmasını sağlayan bir dosya formatıdır. ISO dosyasını genel olarak oyun ve video dosyalarını indirirken görmekteyiz. Peki ISO dosyası nedir ve nasıl açılır? En iyi ISO programları nelerdir? Rehberimizde bu sorulara ve .iso formatı hakkında merak edilen her şeye göz atacağız.

ISO Dosyası Ne Demek?

Sanal disk görüntüsü veya ISO, CD ve DVD’lere benzer bir işleve sahip dosya formatıdır. Eskiden optik sürücüler kullanılırken pek revaçta değildi. Fakat gelişen teknoloji nedeniyle optik sürücülerin dizüstü bilgisayarlardan kaldırılması, ISO ve benzeri dosya formatlarının değer kazanmasına neden oldu. Böylece internet üzerinden oyun veya film indirilirken en çok tercih edilen dosya formatlarından biri haline geldi. 


Temel olarak ISO dosyası, verilerin sanal bir disk üzerine yazılıp sıkıştırılmasıyla oluşturulur. Bu nedenle ISO formatını okuyabilen ve açabilen programlara gerek vardır. Rehberimizin sonunda, ISO açma programları hakkında ücretli ve ücretsiz tavsiyeleri alabilirsiniz.

ISO Ne Demek Oyun?

Eğer internet üzerinden oyun indiriyorsanız ISO dosyasını duymama şansınız yoktur. Çünkü internette yer alan ve özellikle yüksek boyuta sahip oyunlar, .iso dosyasına kaydedilir. Bu sayede alan tasarrufu sağlandığı gibi verinin sağlıklı bir şekilde sıkıştırılması da mümkün olur.



ISO dosyası, son yıllarda piyasaya çıkan oyunların depolandığı bir saklama biçimidir. Bu nedenle internet üzerinden oyun indirmek isteyenler, .iso uzantısını açabilecek bir programa sahip olmalıdır. Bu programlar, .iso dosyasını açarak içindeki verileri işler ve oyun dosyalarına erişmenizi sağlar.

ISO Dosyası Ne İşe Yarar?



Peki neden RAR değil de ISO tercih ediliyor? Dediğinizi duyar gibiyiz. Bu dosya biçimi, .rar başta olmak üzere diğer formatlara kıyasla çeşitli avantajlara sahiptir. Bunları şöyle sıralamak mümkündür:

ISO biçimi, dosya sıkıştırma ve arşivleme konusunda daha başarılıdır. Özellikle yüksek boyutlu dosyalarda .rar yerine .iso tercih edilmektedir.
Büyük boyutlu programları daha küçük boyutlarla arşivleyebilirsiniz. Böylece depolama alanı açabilirsiniz.
Optik sürücü olmayan bilgisayarlarda sanal sürücü oluşturabilirsiniz. Bu sayede verileri kullanmak için CD, DVD ve optik sürücüye ihtiyacınız olmaz.
ISO dosya formatı, önyüklenebilirdir. Bu sayede otomatik olarak açılır ve kurulum işlemlerini başlatabilir.

ISO dosyasının işlevleri temel olarak bunlardır. Kısaca ISO dosyası, gerçek bir disk okuyucuya ihtiyaç duymadan verileri işlemenizi sağlar. Böylece eski nesil CD ve DVD gibi sistemlerle uğraşmanıza gerek kalmaz.

ISO Dosyası Nasıl Açılır?

ISO Dosyası Nedir Nasıl Açılır ISO Programları


Dosyayı açmak için farklı yollar bulunmaktadır. Programlı veya programsız bir şekilde ISO dosyası açma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Windows 10 işletim sistemlerinde, dosyanın üzerine  sağ tık yaparak “Bağla” seçeneğine tıklayabilirsiniz. Böylece ISO dosyası içerisindeki verilere erişebilirsiniz.


5 ISO Açma Programı 

ISO dosyası açmak için aşağıdaki programları kullanabilirsiniz:

WinRAR
Daemon Tools
PowerISO
UltraISO
The Unarchiver (Mac OS)

Daemon Tools ile ISO Dosyası Açma
ISO dosyasının açmak için tercih edilen programların başında Daemon Tools gelmektedir. Bu program, ISO dosyasıyla ilgili tüm işlemleri yapabileceğiniz bir programdır ve ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Bu program ile ISO dosyası açmak istiyorsanız, aşağıdaki adımları uygulamanız gerekir:

Daemon Tools’u web sitesi üzerinden indirin.
Setup ayalarını yaptıktan sonra herhangi bir ISO dosyası üzerine sağ tıklayın. 
“Birlikte aç” sekmesine gelin. Burada otomatik olarak ISO dosyası açma programları karşınıza çıkacaktır.
Açılan pencerede, Daemon Tools’u seçebilirsiniz. Böylece ISO dosyası içerisindeki tüm verileri görebilirsiniz.

PowerISO ile ISO Dosyası Açma

ISO dosyası açma konusunda PowerISO, oldukça etkili ve soft bir programdır. Bu program sayesinde sadece ISO dosyalarını değil, diğer tüm görüntü dosyalarını da açabilirsiniz. Örneğin DAA, BIN, MDF, CDI gibi dosyaları bu programla işleyebilirsiniz. Ayrıca bu uygulama ile CD kopyalama, dosyaları CD veya DVD’ye yazma, ISO dosyalarını CD veya DVD’ye bağlama gibi işlemleri de yapabilirsiniz. PowerISO ile ISO dosyalarını açmak için aşağıdaki adımları uygulayın:

PowerISO web sitesi üzerinden programı indirin.
İndirdikten sonra, setup işlemlerini yapın ve desteklenen dosya türlerinde ISO formatı var mı kontrol edin.
Setup işleminden sonra uygulamayı açın.
Uygulamanın menü sekmesinde “Open” butonu yer almaktadır. Bu butona tıklayarak dosyayı seçebilirsiniz.
Aynı zamanda, “Add” butonuna tıklayarak sürücü ekleyebilir ve “Burn” butonuna tıklayarak görüntü dosyalarını CD veya DVD üzerine yazdırabilirsiniz.

PowerISO ücretli bir program olsa da, ücretsiz deneme sürümüne sahiptir. Bu deneme sürümünü kullanarak programın bazı özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Elbette bizim tavsiyemiz öncelikle Deamon Tools’u kullanmanızdır. Tabii ki her program farklı özelliklere ve arayüzlere sahiptir. Hangisi size daha kullanışlı geliyorsa onu kullanabilirsiniz.

The Unarchiver ile ISO Dosyası Açma

Yukarıda bahsettiğimiz uygulamalar, Windows işletim sistemi üzerinde etkilidir. Eğer MacOS kullanıyor ve bu işletim sisteminde ISO dosyası açmak istiyorsanız, The Unarchiver programını öneririz. Bu programı kullanmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:

App Store üzerinden The Unarchiver isimli programı indirin.
Kurulum yaptıktan sonra, ISO dosyasının bulunduğu klasöre girin.
ISO dosyasına tıklayarak dosyayı seçin ve “Dosya” butonuna tıklayın.
Açılacak menü üzerinden “Birlikte aç” seçeneğine tıklayın. Bu seçeneğe tıkladıktan sonra, program karşınıza çıkacaktır.
Programı seçerek ISO dosyasını açabilirsiniz.

Elbette bu program da, diğer programlar gibi çok fazla işleve sahiptir. Yani sadece indirdiğiniz oyun veya film dosyalarını açmakla kalmaz, diğer işlevleri de yerine getirir. CD veya DVD’ye veri yazmak, arşivlemek, sıkıştırmak ve sanal sürücü oluşturmak gibi işlevler, bu programların ortak işlevleri arasında yer almaktadır. 

WinRAR ISO Dosyası Açar mı?

Evet, WinRAR ile ISO dosyası açabilir ve verilere erişebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları gerçekleştirmeniz gerekmektedir:

WinRAR bilgisayarınızda kurulu değilse ilk olarak kurulum işlemini tamamlayın.
WinRAR kurulumu yaparken, desteklenen dosya biçimleri arasında ISO olduğunu kontrol edin.
Kurulumu yaptıktan sonra, ISO dosyasına sağ tıklayın ve “Birlikte aç” deyin.
Burada programlar listesi karşınıza çıkacaktır. WinRAR’ı seçerek ISO dosyası açma işlemini tamamlayabilirsiniz.

Dosyayı ISO Yapma Programı

Eğer herhangi bir dosyayı ISO dosyası haline getirmek istiyorsanız, bu konuda Ashampoo Burning Studio programını önerebiliriz. Bu program, ücretsiz olarak CD ve DVD yazmanıza olanak sağlamaktadır ve bu konuda oldukça başarılıdır. Hızlı bir şekilde dosya yedekleme, ISO dosyası oluşturma, çevirme ve şifreleme gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Programın bazı avantajları ise şöyle:

Windows 11 ile uyumludur. Ayrıca Windows 7, 8 ve 10 ile kullanılabilir.
Verileri hızlı yazdırma, kopyalama ve yedekleme özelliğine sahiptir.
H.265 kod çözücüye sahiptir.
Sesli kitapları diske kaydedebilir, birleştirebilir veya oluşturabilirsiniz. Ayrıca podcast’leri de disk üzerine yazdırabilir veya parçalara ayırabilirsiniz.
Kendi filmlerinizi ve slayt gösterilerinizi oluşturabilirsiniz.
Elbette bu program da ücretli bir sürüme sahiptir. Fakat dilerseniz ücretsiz deneme sürümünü kullanabilirsiniz. Ancak bu sürümde pek çok özelliğin ücretli sürümdeki gibi iyi çalıştığını söylemek güçtür. Tavsiyemiz, en başta yer verdiğimiz ISO programlarını kullanmanızdan yanadır. 

Sonuç

Bu rehberimizde:

ISO ne demek?
ISO dosyası ne işe yarar?
ISO dosyası nasıl açılır? ISO dosyası açma adımları
En iyi ISO dosyası açma programları nelerdir?
ISO programları ile neler yapılabilir?



Gibi sorulara cevaplar aradık. Günümüzde oyun ve film indirmek isteyenler tarafından sıkça karşılaşılan ISO dosyası, yukarıdaki programlar sayesinde 5 dakika gibi kısa bir süre içerisinde açılabilir. Ayrıca bu programlar sayesinde sadece ISO dosyası açma işlemini değil, daha pek çok işlemi yerine getirebilirsiniz. Bu işlemleri şöyle özetleyebiliriz:

Verileri CD veya DVD’ye yazma
Ses dosyaları oluşturma ve bunları diske kaydetme
Dosyaları sıkıştırma, arşivleme ve şifreleme
Dosyaların boyutunu güvenilir bir şekilde sıkıştırma
Oyun, film ve benzeri dosyaları açma
Windows işletim sistemini yükleme veya güncelleme



Yukarıdaki işlemleri ISO dosyası açma programlarıyla gerçekleştirebilirsiniz. Yukarıda sizlere önerdiğimiz ISO dosyası açma programları, ücretli ve ücretsiz sürüme sahiptir. Bu nedenle programları sınırlı özelliklerle ve sınırlı süreler içerisinde kullanabilirsiniz. WinRAR bu konuda bizlere sıkıntı yaratmasa da, ISO dosyası ile ilgili işlemlerde yeteri kadar seçenek sunmaz. Deamon Tools ve PowerISO programları, bu konudaki en iyi seçenekler arasındadır. Bu nedenle ISO dosyası açma ve diğer işlemlerle ilgili ilk olarak bu programları tercih etmenizi öneririz.