Nfc Nedir ?

Birçok  akıllı telefonda bulunan NFC, oldukça pratik bir özellik olsa da ne olduğu pek bilinmiyor. Biz de sizler için bu yazımızda NFC nedir, nasıl ve nerede kullanılır, hangi telefonlarda bulunur gibi soruların cevabını veriyoruz

Günümüzde, teknolojinin ileri seviyede gelişmesi ve hala gelişiyor olması nedeniyle hayatımızı oldukça hızlı hale getiren ve kolaylaştıran bazı özellikler bulunuyor. Bunlardan birisi de Android telefonlarda bulunan NFC özelliği. Birçok akıllı telefonda bulunan bu özellik oldukça pratik olmasına rağmen pek fazla kullanılmıyor.

Özellikle koronavirüs salgını sırasında temassız işlemler için bu teknolojiyi yaygın şekilde kullanmak mümkün. Biz de sizler için NFC nedir ve nasıl kullanılır ve hangi telefonlarda var gibi soruları cevaplayacağımız bir yazı oluşturduk. Dilerseniz yazımıza NFC nedir sorusunu yanıtlayarak başlayalım.


NFC nedir?

Nfc Nedir

NFC, Near Field Communication yani Yakın Alan İletişimi’nin kısaltmasıdır. Telefonunuzun yakınında bulunan bir başka cihazla temas etmeden iletişim kurmasını sağlar. Bunun için telefonun maksimum 4 santimetre kadar ilgili cihaza yakınlaştırılması gerekir. Kurulan kablosuz bağlantı ile yapılması gereken işlem temassız olarak gerçekleşir. 

Cihazlar arasında iki yönlü bir bağlantı oluşturan NFC, her iki cihazın da birbirine basit komut bilgileri gönderip almasını sağlar. NFC bağlantısı Wi-Fi, 3G, 4.5G veya LTE gibi herhangi bir bağlantıyla birlikte çalışmaz ve bu özelliğin kullanımı herhangi bir şekilde ücrete tabi tutulamaz.

Kredi veya banka kartlarınızın bağlı olduğu mobil bankacılık uygulamasında NFC ile işlem ayarlarını görebilirsiniz. Hatta ödeme yapacağınız noktadaki pos cihazında NFC desteği varsa, kartınızı çıkartmadan temassız ödeme yapabilir. Kartlarınızı yanınızda taşımaktan kurtulabilirsiniz.

Akıllı telefonumda NFC var mı?




NFC özelliği birçok Android akıllı telefonda bulunan bir özellik olsa da bazı akıllı telefon üreticileri düşük model cihazlarına bu özelliği eklemiyorlar. Neyse ki özelliğin var olup olmadığını kontrol etmek çok da zor değil. Telefonunuzu açın ve Ayarlar > Kablosuz Ağlar ya da Ayarlar > Bağlantılar > Diğer Bağlantılar yolunu izleyin. Eğer NFC seçeneğini görüyorsanız, telefonunuzda bu özelliği kullanabilirsiniz.


NFC ile ödeme yapma:




Kredi kartlarında da kullanılan NFC özelliği, telefonlarda da ödeme yapabilmenizi sağlıyor. Öncelikle kredi kartınızı telefonunuza kaydetmeniz gerekiyor. Bunun için telefonunuzun NFC ayarlarından ödeme için hangi banka uygulamasını kullanacaksanız onu seçmeniz gerekiyor , Seçtikten sonra banka uygulamasıza girip kart ayarlarından mobil ödeme ayarlarına girip NFC için ayrı bir kart oluşturmalısınız. Eğer bu ayarlar yoksa Uygulama mağazalarında bulunan Google Wallet, Samsung Pay , Apple pay uygulalarından birini telefonunuza indirin ve kredi veya banka kartınızı bu uygulamaya kaydedin. Daha sonra temassız ödeme imkanı olan mağazalarda telefonunuzun NFC özelliğini açıp ödeme yapabilirsiniz.


NFC'yi başka hangi işlemlerde kullanabiliriz ?

  • Telefon numarası almak ve göndermek,
  • Fotoğraf almak ve göndermek,
  • Belge almak ve göndermek,
  • Konum almak ve göndermek,
  • Başkasının telefonunda uygulama açabilmek,
  • Ödeme yapmak,
  • NFC etiketleriyle bağlanmak,
  • Bluetooth cihazlara bağlanmak


NFC güvenli mi?

NFC güvenli mi?

NFC iletişimi havadan ve radyo dalgalarıyla gerçekleşir. Dolayısıyla NFC özelliğinin korunması için herhangi bir güvenlik önlemi bulunmuyor. Buna rağmen, NFC özelliğinin kullanılabilmesi için cihazların dip dibe olması gerektiğinden, bu tür bir güvenlik açığı çok büyük problemlere yol açmıyor. Eğer bir hırsız sizin verilerinizi NFC aracılığıyla çalmak istiyorsa sizin 3-4 santimetre kadar yakınınızda olması gerekiyor.

Dolayısıyla eğer gerekmedikçe telefonunuzdaki NFC özelliğini açmazsanız, telefonunuza sahip çıkarsanız ve olası bir çalınma durumunda bu özelliğin açılmaması için telefonunuza kilit koyarsanız, NFC’nin güvensiz bir yanı yoktur.

NFC nedir, nerelerde ve nasıl kullanılır gibi sorulara cevap verdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Cihazlar arasında saniyeler içerisinde iletişim kurulmasını sağlayan NFC özelliğini bundan sonra kullanıp kullanmayacağınızı veya özellikle ilgili herhangi bir endişeniz varsa bunları yorumlar kısmında bizlerle paylaşmayı unutmayın.